Líbyjská vláda pozastavuje mierové rozhovory po útoku na prístav V tripolise
19 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Sily vojenského veliteľa Khalifa Haftara zintenzívnili útok na líbyjské hlavné mesto Tripolis. Vláda podporovaná OSN vyhlásila, že rokovania nemajú zmysel bez „záruk prímeria“. Informuje DW.


Vláda Líbyie podporovaná OSN prerušila mierové rozhovory v Ženeve po útoku na strategický prístav v Tripolise neskoro v utorok. "Oznamujeme pozastavenie našej účasti na vojenských rozhovoroch, ktoré sa konajú v Ženeve, kým sa voči agresorovi a jeho porušovaniu nezaujmú prísne postoje," uviedla vo vyhlásení vláda národnej dohody (GNA).

„Milície zasiahli prístav Tripolis, ktorý je považovaný za záchrannú tepnu pre mnoho líbyjských miest,“ dodala. Tripolský prístav je hlavnou bránou pre zásobovanie potravinami, palivom a inými zdrojmi, do hlavného mesta i mimo neho. „Rokovania neznamenajú nič bez trvalých záruk prímeria, ktoré umožnia vysídleným osobám vráťiť sa a zaručia bezpečnosť hlavného mesta a ďalších miest,“ uviedla GNA.

K útoku prišlo v čase kedy vedúci dôstojníci armády a hlavné povstalecké sily začali svoje druhé kolo mierových rozhovorov sprostredkovaných OSN vo Švajčiarsku.

Tanker LPG sa pri útoku tesne minul


Vojenské jednotky veliteľa Khalifa Haftara, najväčšie zo skupiny milícií a povstaleckých skupín v Líbyi, súťažili o kontrolu nad krajinou s medzinárodne uznávanou vládou so sídlom v hlavnom meste a v posledných mesiacoch postupovali na Tripolis.

Haftarove sily uviedli, že zaútočili na sklad zbraní a munície v prístave „na oslabenie bojových schopností žoldnierov, ktorí prišli zo Sýrie“, aby podporili Tripolis. Turecko uviedlo, že Haftarove sily vystrelili na tureckú loď neďaleko prístavu, ale „minuli“ cieľ. Prezidentský hovorca uviedol, že turecké sily začali opätovať paľbu.

Turecko od januára odoslalo do Tripolisu a západného prístavu Misrata, ktorý tiež vlastní GNA, niekoľko lodí, ktoré prepravujú zbrane, nákladné autá a milície. Libyjská štátna ropná spoločnosť NOC uviedla, že po útoku na „vysoko výbušný tanker na skvapalnený ropný plyn vypustený do prístavu odstránila všetky svoje tankery z oblasti prístavu“. Predseda NOC Mustafa Sanalla uviedol, že „by to mohlo viesť k humanitárnej a environmentálnej katastrofe“.

Sily líbyjského generála Haftara tvrdia, že v prístave Tripolis bombardovali tureckú loď „naloženú zbraňami a strelivom“
Mediálna ruka Líbyjskej národnej armády (LNA) uviedla, že ich sily namierili na nákladnú loď, ktorá prepravovala muníciu a zbrane z Turecka do osamoteného prístavu Tripolis, kde má sídlo vláda podporovaná OSN. Informuje RT. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Dominik Simon