Korupčné konanie Benjamina Netanjahua sa začne dva týždne po izraelských voľbách
19 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Súd sa začne jeden deň po prísahe novozvoleného parlamentu v krajine a počas koaličných rokovaní, pretože Izrael sa snaží prekonať celoročný politický mŕtvy bod.Netanjahu čelí jednému obvineniu z podplácania a trom obvineniam z podvodu a porušenia dôvery v troch samostatných vyšetrovaniach korupcie. Predseda vlády musí byť prítomný na okresnom súde v Jeruzaleme v prvý deň súdneho konania, ktorému predsedajú traja sudcovia. 70-ročný vodca Izraela odmietol previnenie a označil prípady za „pokus o prevrat“ a hon na čarodejnice poháňaný médiami. Podľa izraelského práva nie je Netanjahu povinný odstúpiť, pokiaľ nie je usvedčený. Informuje CNN.


Volebné prieskumy opakovane ukazujú, že ani Netanjahu, ani jeho súper Benny Gantz, bývalý šéf štábu izraelskej armády, ktorý vedie stranu modrej a bielej, nemá jasnú cestu k vytvoreniu 61-člennej koalície.Veci sa zmenili minimálne od posledných volieb v septembri, kedy Netanjahu ani Gantz nedokázali vytvoriť vládu.

Podobný výsledok vo voľbách 2. marca môže viesť Izrael k tomu, aby koncom tohto roka konal štvrté voľby - štvrté od apríla 2019 - čo by sa mohlo tiež ukázať ako nerozhodné, čím by Izrael zostal v tej istej politickej slepej uličke, v ktorej bol od Štedrého večera 2018. Netanjahu je prvým úradujúcim premiérom v histórii Izraela, ktorý bol obvinený, ale prípady korupcie dokázali len málo pre to, aby narušili jeho voličskú základňu. Vyhral vodcovskú súťaž v rámci svojej strany Likud, čím si zaistil svoju pozíciu na čele strany, ktorú viedol viac ako desať rokov. Okrem toho už zabezpečil podporu náboženských a pravicových strán.

Ale ani táto podpora mu nezaistila vytvorenie vlády v dvoch priamych voľbách, počas toho ako sa snaží presvedčiť voličov, aby sa sústredili na jeho úspechy za 14 rokov vo funkcii a ignorovali hroziaci súdny proces. „Zatiaľ čo voliči strany Likud nemusia prekročiť hranicu a hlasovať za inú stranu, môže sa stať aj to že zostanú doma a vôbec nebudú hlasovať,“ povedal CNN prezident izraelského demokratického inštitútu Yohanan Plesner.

Pri koaličných rokovaniach po posledných voľbách nemohol Netanjahu získať podporu centristických alebo ľavicových strán, ktoré odmietli stáť za predsedom vlády, ktorý čelí obvineniu. Oznámenie dátumu konania, najmä tak skoro po voľbách, túto pozíciu posilní.

„Videli sme, aké ťažké bolo po septembrových voľbách pre kohokoľvek mimo Netanjahuovho pravicového bloku súhlasiť so vstupom do jeho vlády. Skutočnosť, že počas koaličných rokovaní sa skutočne začne proces Netanjahua, určite posilní túto opozíciu,“ uviedol Plesner.

Izraelský premiér Netanyahu je po stiahnutí žiadosti o imunitu oficiálne obvinený z korupcie
Izraelský generálny prokurátor podal obvinenie proti premiérovi Benjaminovi Netanyahuovi za tri prípady korupcie potom, čo stiahol svoju žiadosť o udelenie imunity proti stíhaniu. Informuje RT. Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Dominik Simon