Sily líbyjského generála Haftara tvrdia, že v prístave Tripolis bombardovali tureckú loď „naloženú zbraňami a strelivom“
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Mediálna ruka Líbyjskej národnej armády (LNA) uviedla, že ich sily namierili na nákladnú loď, ktorá prepravovala muníciu a zbrane z Turecka do osamoteného prístavu Tripolis, kde má sídlo vláda podporovaná OSN. Informuje RT.


„Turecká loď naložená zbraňami a strelivom, ktorá sa dnes ráno ukotvila v prístave Tripolis, bola zničená,“ uvádza sa v krátkom vyhlásení, ktoré zverejnil účet LNA na sociálnej sieti Facebook. O útoku, ktorý sa podľa všetkého uskutočnil v utorok popoludní, sa viac nehovorilo. Brigádny generál Khaled Al Mahjoub z LNA však povedal Al-Arabiji, že loď prišla v rozpore so zbrojným embargom a nosila zbrane pre ozbrojené milície.

Ghassan Salame, vyslanec OSN pre Líbyu, tiež potvrdil, že bol zahájený útok na prístav v Tripolise, s poznámkou, že „prímerie je veľmi krehké“. Bol však optimistický, že „nikto sa zatiaľ nevzdal zásady akceptovania prímeria a politický proces sa snaží nájsť spôsob, ako napredovať“. Fotografie, ktoré sa objavili na sociálnych médiách neskôr, ukazujú oblaky dymu, ktorý sa šíri z prístavu v Tripolise.



Sily LNA, ktoré viedol generál Khalifa Haftar, prevzali kontrolu nad väčšinou Líbye a v jednej chvíli hrozili, že obsadí aj Tripolis. Haftarov postup vopred rozhneval Turecko, ktoré podporuje sily lojálne voči vláde národnej dohody (GNА). Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa predtým zaviazal, že Haftarovi udelí „lekciu“, a potom sľúbil vyslanie vojsk do krajiny spustošenej vojnami. Neskôr však povedal, že Ankara namiesto plnej bojovej sily vyslala skupinu „poradcov“.

Medzitým sa zdá, že samotná GNA sa obáva tureckých zásahov; Minister zahraničných vecí Abdul Hadi Al-Hweij v pondelok uviedol, že Erdogan je „najvzdialenejšou alternatívou mierového riešenia“ všetkých zúčastnených. “Toto samozrejme nie je zásah Turecka, ale agresia. Je to nový pokus Turkov dobyť Líbyu, “uviedol úradník.

GNA bola zapojená do dlhodobého konfliktu s LNA založenou v meste Tobruk. Na nedávnej konferencii v Berlíne sa večný nepriatelia dohodli na krehkom prímerí. Stále zostáva v platnosti, ale ešte nebola podpísaná žiadna záväzná dohoda. Haftar minulý mesiac usporiadal stretnutie s vodcom GNA Fajezom al-Sarrajom v Moskve, ktoré zriadilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Haftarove sily zaútočili na turecký dron priamo na letisku v Tripolise
Jediné prevádzkyschopné letisko v hlavnom meste Líbye v Tripolise bolo zatvorené po tom, ako Líbyjská národná armáda (LNA) Khalifa Haftara, zaútočila na turecký vojenský dron priamo na letiskovej dráhe. Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič