Počet návštevníkov Ruska minulý rok vyskočil o 20,5% - na rok 2021 sa plánuje veľká liberalizácia elektronických víz
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Môže to byť najväčšia krajina na svete a prekypovať turistickými atrakciami, ale Rusko v cestovnom ruchu dlho zaostávalo pod svoju úroveň. Čísla naznačujú, že sa to začína meniť. Informuje RT.


V roku 2019 prišlo do krajiny 5,1 milióna ľudí ako turisti - nárast o 20,5% v porovnaní s predchádzajúcim rokom, počas ktorého sa svetový pohár FIFA konal v 11 ruských mestách. To je podľa úplne nových údajov zverejnených Asociáciou cestovných kancelárií Ruska. Na vrchole rebríčka návštevníkov je Čína. V roku 2019 prekročilo hranicu kvôli turistike 1,5 milióna Číňanov, čo predstavuje nárast o takmer 19%. Drvivá väčšina čínskych občanov navštívila Rusko vd'aka bezvízovému režimu, čo turistickým skupinám uľahčuje cestovanie.

Tieto čísla môžu samozrejme klesnúť v roku 2020 po vypuknutí nového koronavírusu.

Celkovo sa rebríček päť najväčších krajín vysielajúcich turistov do Ruska nezmenil: Nemecko, Južná Kórea, USA a Izrael tvoria zvyšok kvinteta, pričom najvýznamnejší rast pochádza z Francúzska, kde dosahuje 32,4%. Turizmus sa v roku 2019 zvýšil, s výnimkou Latinskej Ameriky. Je to pravdepodobne kvôli nafúknutým počtom z roku 2018, keďže na majstrovstvá sveta vo futbale pritiahlo veľa fanúšikov z tohto regiónu.

Ruský cestovný ruch je nedostatočne rozvinutý, dokonca aj v porovnaní s oveľa menšími európskymi rovesníkmi. Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu Organizácie Spojených národov táto krajina prijíma menej návštevníkov za rok ako Rakúsko alebo Grécko a približne štvrtinu z počtu, aké má Francúzsko.

Problémom nie je nedostatok atrakcií. Moskva je najväčším európskym mestom a Rusko sa môže pochváliť 29 lokalitami svetového dedičstva UNESCO vrátane jazera Bajkal, sopiek Kamčatka a historických centier Petrohradu a Jaroslavľ. K tomu všetkému sú v Soči lyžiarske strediská svetovej úrovňe, pláže Čierneho mora a pre tých dobrodružnejších rozsiahle národné parky, ako je 83 384 hektároví park s názvom "Rev Tigra" .

Nárast počtu turistov je pre Kremeľ dobrou správou, najmä keď sa úradníci snažia zjednodušiť vízový proces pre občanov 53 krajín. So zavedením krátkodobých e-víz do Petrohradu, pred zavedením 16-dňových národných e-víz v roku 2021, sa v nasledujúcich rokoch pravdepodobne zvýši počet návštevníkov Ruska.

Srí Lanka poskytne zadarmo mesačné víza, chce posilniť turizmus
Srí Lanka poskytne občanom z takmer 50 krajín zdarma mesačné víza, čím chce posilniť turizmus, ktorý poznačili bombové útoky počas Veľkej noci. Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | SITA