Koronavírus predpovedal román z roku 1981
18 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Americký autor Dean Koontz predpovedal koronavírus s názvom „Wu-chan-400“ v románe „Oči temnoty“. Uviedli Taiwan News.


V čase, keď vírus pochádzajúci z čínskeho mesta Wu-chan, zabíja ďalšie obete, používatelia siete Twitter poukázali na pozoruhodnú „zhodu náhod“. Podobná hrozba sa totiž objavila už v románe z roku 1981. Volal sa „Oči temnoty“ a opisuje vírusovú chorobu zvanú „Wu-chan-400“.




Obálka knihy

Napísal ho americký autor thrillerov Dean Koontz, ktorý sa často objavoval i na zozname bestsellerov The New York Times. V kapitole 39 svojej knihy Koontz píše o víruse, ktorý vyvinula Čínska komunistická strana vo vojenských laboratóriách v blízkosti mesta Wu-chan. Išlo o biologická zbraň.


Vedec, ktorý vedie výskum „Wu-chan-400“, sa volá Li Chen. Vírus „Wu-chan-400“ mal podľa knihy útočiť hlavne na ľudí a menej na zvieratá. Nemohol prežiť mimo ľudského tela alebo v prostredí chladnejšom než mínus 30 stupňov Celzia.


Podobnosť medzi vymysleným vírusom a súčasným vírusom z Wu-chan je podľa niektorých používateľov siete Twitter až zarážajúca. Jeden veľký rozdiel medzi nimi predsa len je. Románový „Wu-chan-400“ zabíja na 100 %. Zatiaľ čo pri súčasnom koronavíruse to tak našťastie nie je.


Niektorí čitatelia boli skeptickí voči Koontzovej predpovedi spred 39 rokov. Poukazovali tiež na skutočnosť, že pôvodne sa vírus mal volať „Gorki-400“. A mal pochádzať z bývalého Sovietskeho zväzu. Dokonca bolo zverejnených i niekoľko fotografií vydania s týmto názvom. Názov vírusu sa teda skutočne zmenil. Pravdepodobne kvôli koncu studenej vojny v roku 1991.


Tradičná čínska medicína je účinná pri liečbe COVID-19
17 | 02 | 2020 | Mário Martinka