Nemecká chemická spoločnosť Bayer čelí pokute vo výške 245 miliónov eur za zničenie plodín miestneho farmára
17 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Chemický a farmaceutický gigant Bayer AG sa musí odvolať proti súdnemu rozhodnutiu v štáte Missouri, v ktorom súd udelil spoločnosti pokutu vo výške 245 miliónov eur miestnemu pestovateľovi broskyne, ktorý vinil Bayer za poškodenie plodín. Informuje BBC.


Farmár Bill Bader žaloval Bayer, pričom tvrdil, dicamba, ktorú spoločnosť vyrábala zničila všetky plody jeho doterajšej práce. Je to prvé rozhodnutie v asi 140 prípadoch USA proti dicambe, herbicídu, ktorý nesie vinu za rozsiahle poškodenie plodín. Bayer sa obhajuje tým, že jeho herbicídy nepredstavujú neprimerané riziko, ak sa používajú správne. Americký agrochemický gigant Monsato, ktorý v roku 2018 kúpil spoločnosť Bayer za 63 miliárd dolárov predáva herbicíd na báze dicamby s názvom „Roundup“, ktorý je veľmi kritizovaný.

Spoločnosť Bayer uviedla, že „využije všetky dostupné právne nástroje“ na boj proti rozhodnutiu federálneho okresného súdu v Cape Girardeau v Missouri. Spoločnosti bolo nariadené zaplatiť pánovi Baderovi 15 miliónov eur za skutočné škody a 230 miliónov eur ako pokutu. 

Afrického kostolného speváka našli mŕtveho v policajnej cele
Umelec evanjelickej hudby Kizito Mihigo (39) bol v policajnej cele nájdený mŕtvy. Informuje BBC. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Spoločnosť Bayer vo svojom vyhlásení v pondelok uviedla, že „jednoznačne nesúhlasí s rozsudkom poroty a je veľmi znepokojená“. „Proti rozhodnutiu sa budeme rýchlo odvolať. Aj keď máme veľkú empatiu pre každého poľnohospodára, ktorý trpí stratou úrody, v prípade pána Badera nebol predložený žiadny príslušný dôkaz, ktorý by dokazoval, že výrobky z ich dielne boli na jeho farme a boli zodpovedné za jeho straty."

V novembri 2018 americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vyhlásila obmedzenia týkajúce sa používania dicamby z dôvodu obáv poľnohospodárov.

Izraelskí vojaci sa nechali presvedčiť falošnými „ženskými“ fotkami
Izraelská armáda tvrdí, že desiatky smartfónov izraelských vojakov bolo napadnutých palestínskou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá sa vydávala za ženy hľadajúce pozornosť za zámerom získať od vojakov informácie. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka