Izraelskí vojaci sa nechali presvedčiť falošnými „ženskými“ fotkami
17 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Izraelská armáda tvrdí, že desiatky smartfónov izraelských vojakov bolo napadnutých palestínskou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá sa vydávala za ženy hľadajúce pozornosť za zámerom získať od vojakov informácie.


Hovorca uviedol, že vojakom boli zaslané falošné fotografie mladých žien a nalákali si ich na stiahnutie aplikácie bez toho, aby vedeli, že majú prístup k ich telefónom. Povedal, že pred odhalením podvodu nedošlo k „významnému úniku informácií“. Hamas, teroristická organizácia, ktorá ovláda celú Gazu sa považuje s izraelskou vládou či armádou za úhlavných nepriateľov

Je to tretí pokus Hamasu, ktorý sa v posledných rokoch snažil preniknúť do telefónov izraelských vojakov, aby získal potrebné informácie. Podľa podplukovníka Jonathana Conricusa to však doteraz nebolo tak náročné odhaliť. „Vidíme, že sa samozrejme učia a vylepšujú svoju hru,“ povedal. Conricus uviedol tiež, že hackeri sa maskovali ako mladé ženy s nedokonalou hebrejčinou, tvrdiac, že ​​sú prisťahovalkyňami alebo majú zrakové či sluchové postihnutie, aby sa zdali presvedčivé.

Francúzsko varuje Spojené kráľovstvo pred tvrdými obchodnými rokovaniami po Brexite
Francúzsko varovalo Britániu, aby v obchodných rokovaniach po Brexite očakávala „tvrdý boj“. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Po nadviazaní priateľstva by „ženy“ posielali odkazy na aplikáciu, o ktorej hovorili, že im umožní vymieňať si fotografie, čo by však v skutočnosti spôsobilo, že by vojaci sťahovali škodlivý softvér, ktorý umožňuje protivníkom dostať sa do smartfónu alebo počítačového zariadenia. Po otvorení odkazu by program nainštaloval vírus, ktorý by hackerom umožnil prístup k údajom telefónu vrátane polohy, obrázkov a kontaktov. Program vie tiež diaľkovo manipulovať s telefónom a používať ho na fotografovanie a nahrávanie bez vedomia majiteľa. Izraelské obranné sily (IDF) predtým varovali vojakov pred potrebou ostražitosti pri používaní smartfónov a vydávali usmernenia, aby zabránili pokusom o hackovanie.

Izrael a Hamas sú v neustálom konflikte a zapájajú sa do zhromažďovania spravodajských informácií proti sebe ako súčasť svojich pretrvávajúcich nepriateľských akcií.

Koronavírus: Ozbrojení lupiči v Hongkongu ukradli stovky toaletného papieru
Ozbrojená skupina prepadla zásobovateľa pred supermarketom a ukradla stovky toaletných roliek pre ich nedostatok vďaka koronavírusu. Informuje BBC. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka