Definitívne schválenie posledného sociálneho balíčka je vážne ohrozené
17 | 02 | 2020 I redakcia, PB

Občianske združenie VIA IURIS považuje využitie skráteného legislatívneho konania pri aktuálnych vládnych návrhoch za nezákonné.


Zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie trinásteho dôchodku a zrušenia diaľničných známok aj v prípade, že ich zajtra parlament schváli, nemusí byť definitívne. K zákonom sa totiž ešte musí vyjadriť prezidentka, ktorá na to má 15 dní. A jej stanovisko možno do veľkej miery predpokladať na základe dnes zverejnenej tlačovej správy mimovládnej organizácie VIA IURIS, v ktorej predtým Zuzana Čaputová 16 rokov pracovala.

„Vláda pri navrhovaných zmenách zákonov týkajúcich sa zvýšenia prídavku na dieťa, stanovenia 13. dôchodku a zrušenia diaľničných známok mimoriadnosť situácie a nevyhnutnosť odvrátiť nejakú hrozbu vôbec neodôvodnila,“ informuje Via Iuris. V prípade, že by schválila takéto konanie aj Národná rada SR, by mohol podľa neziskovej organizácie konštatovať Ústavný súd, že by boli prijaté zmeny neústavné.

Je teda ťažké predpokladať, že prezidentka pôjde proti právnemu názoru svojej domovskej mimovládky. A ak zákony vráti parlamentu na opätovné prerokovanie a využije pritom maximálnu lehotu, vzhľadom na termín konania volieb už by parlament prezidentkino veto prelomiť nestihol.

Podľa Čaputovej kritérií tu nie je koho voliť (Peter Haluza)
Prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii bol plný fráz. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Peter Haluza