Znalec o loviacom vlkovi v Smokovci
16 | 02 | 2020 I Dušan Guman

Vlk v Hornom Smokovci strhol jelenča, čo zachytilo exkluzívne video Štátnych lesov. Čo mohlo viesť šelmu k útoku medzi ľudskými obydliami? Oslovili sme skúseného pozorovateľa vlkov.



Riskoval blízkosť ľudí i zrážku s autobusom

Štátne lesy TANAP-u uverejnili na svojej sociálnej sieti exkluzívne video. Loviaci vlk sa na ňom snaží odtiahnuť svoju korisť – jelenča – cez železničnú trať. Odplaší ho prichádzajúca električka, ktorá zabité jelenča prejde. Unikajúceho vlka vzápätí takmer zrazí autobus. Úzkosť medzi ľuďmi vyvoláva najmä fakt, že všetko sa odohralo priamo v mestskej časti mesta Vysoké Tatry v Hornom Smokovci. Podľa lesníkov jelenia zver hľadá medzi ľudskými obydliami častokrát záchranu. Raticová zver často využíva pobyt v intravilánoch tatranských osád aj kvôli ochrane pred predátormi. Často stráca plachosť, čo prináša nepríjemnosti. Ešte viac je však nepríjemné, ak pri ľudských obydliach strácajú plachosť pred človekom tiež predátori. Prípad, kedy sa šelma odvážila prísť za svojou korisťou až do intravilánu obce, už vôbec nie je ojedinelý,“ uviedli Štátne lesy v statuse k videu. Prípad a téma vyvolali podľa očakávaní vášnivé reakcie. „Uvedeného vlka už sledujeme dlhšie obdobie. Nebol to prvý prípad, kedy bol videný blízko obydlí. Jeho správanie skutočne nie je bežné,“ doplnili neskôr lesníci.
TANAP prišiel v sezóne o dvanásť vlkov

Emil Grobauer sa pozorovaniu vlkov intenzívne venuje od roku 2009. „Intenzívne znamená 80 až 100 dní v teréne ročne venovaných šelmám, hlavne vlkom, ale aj rysom,“ vysvetlil. Aký je jeho názor na prípad v Smokovci? „Pôjde samozrejme o hypotézu, ale budem vychádzať zo zistených faktov. V sezóne lovu vlkov 2019/2020 bolo v kompetenčnom území Správy TANAPu ulovených dvanásť vlkov. Z toho traja pomerne blízko miesta, kde sa udalosť odohrala. Je teda možné predpokladať, že boli usmrtení vlci patriaci k vlčej rodine, ktorá operuje, resp. operovala na tomto území. Na území TANAPu je lov vlkov celoročne zakázaný. Keď však vlk vybehne z tohto územia von, čo sa stáva pomerne často, môže byť legálne ulovený poľovníkom počas povolenej doby lovu. Je veľmi pravdepodobné, že došlo k rozbitiu vlčej rodiny, do ktorej patril aj medializovaný vlk. Pri strate vedenia sa vlčia rodina (svorka) často rozpadáva, stráca vedenie, loví menej efektívne, má nedostatok skúseností. Zvyšní vlci potrebujú dlhší čas, kým sa im podarí niečo uloviť a pri love vydávajú viac energie. Strhnúť korisť nie je vôbec jednoduché; zvlášť pre neskúseného mladého vlka,“ vysvetľuje pozorovateľ.
Ak pri love neuspeje, priblíži sa smrti

„Každý neúspešný lov vlkov približuje viac k stavu vyčerpania a k smrti od hladu,“ pokračuje E. Grobauer. „Kompletná vlčia rodina takýto problém nerieši. Lovy sú väčšinou úspešné a koristi je dostatok. Nemusí podstupovať extrémne riziko, ktoré predstavuje stret s človekom. Keďže vlk na záberoch je mladý a zdravý jedinec, vylučujem, že by mohlo ísť o tzv. vlka samotára, ktorý žije trvalo mimo svorku a je schopný efektívne loviť aj sám. Vlci samotári sú natoľko skúsení a opatrní, že by za bieleho dňa nikdy  neriskovali vstúpiť pri love do intravilánu obce. Medializované zábery ukazujú mladšieho, pravdepodobne aj zdravého jedinca vlka dravého, veľmi pravdepodobne z rozbitej vlčej rodiny, ktorý prenasledoval jelenča cez deň až do intravilánu obce. Zjavne mu chýbali skúsenosti a opatrnosť. Korisť musel prenasledovať celé hodiny, čo bolo zrejmé zo zranení, ktoré spôsobil jelenčaťu na stehnách. Rodičovský pár, ani vlk - samotár by také niečo neurobili. Lovia hlavne v noci a z lovu sa vracajú ešte za tmy na denné stanovište hlboko v lese. Príčinou tejto neobvyklej udalosti je neskúsenosť a nízky vek vlka, ktorý bol nútený loviť bez podpory svorky, čo je možné jedine vtedy, keď sa svorka rozpadla,“ usudzuje Emil Grobauer.
Nestačí ani 100 000 podpisov

Aktivisti, ochranári a ďalší milovníci prírody sa usilujú dosiahnuť celoročný zákaz lovu vlka na našom území. Úrady na to majú podľa E. Grobauera rozdielne pohľady. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka nepodporuje celoročnú ochranu vlkov na celom území Slovenska. Ministerstvo životného prostredia ho formálne podporuje, lenže nemá kompetencie na to, aby to presadilo. Prvého októbra 2019 28 mimovládnych organizácií adresovalo ministerke pôdohospodárstva a ministrovi životného prostredia Výzvu na okamžité zastavenie lovu vlka a určenie nulovej kvóty pre jeho lov v poľovnej sezóne 2019/2020. Výzvu podpísalo vyše 105 tisíc občanov. Táto výzva nebola vypočutá,“ uzatvára Emil Grobauer.

Slováci majú vo väčšine konzervatívne názory, zistil Focus pre TV Markíza
Názor Slovákov na túto tému zisťovala agentúra Focus v exkluzívnom prieskume, ktorý realizovala pre reláciu Na telo. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Gabriel Matta