Lavrov vyzýva Európu, aby odmietla falošnú predstavu „ruskej hrozby“
16 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Rozširovanie NATO smerom na východ a rozsiahle cvičenia v blízkosti ruských hraníc môžu viesť k nepredvídateľným dôsledkom, a je na čase, aby Európa zmenila svoje smerovanie, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na konferencii v Mníchove. Informuje portál RT.


Európa je miestom, kde sa najviac prejavuje „kríza dôvery“ v medzinárodné vzťahy, uviedol ruský minister zahraničných vecí Lavrov, keď sa dostal na pódium na konferencii v Mníchove. Lavrov tiež dodal, že „sa na kontinente obnovuje štruktúra rivality studenej vojny“.

"Zvyšujúce sa napätie, vojenská infraštruktúra NATO postupujúca na východ, rozsiahle cvičenia v blízkosti ruských hraníc, čerpanie obranných rozpočtov nad mieru - to všetko vytvára nepredvídateľnosť," vyhlásil Lavrov.

Následne na to vyzval Európu, aby sa namiesto dodržiavania konfrontačnej politiky zamerala na spoluprácu v oblasti bezpečnosti a na pomoc pri dodržiavaní medzinárodných zmlúv.

"Vzdajte sa falošnej predstavy ruskej hrozby alebo akejkoľvek inej hrozby - skôr, ako bude neskoro - a nezabudnite, čo nás všetkých spája," dodal ruský minister zahraničných vecí.

Lavrov tiež poznamenal, že „prielomové technológie“ sa nesmú používať na ďalšie narušenie medzinárodnej stability, zdôrazňujúc dôležitosť úsilia zameraného na „predchádzanie zbrojným pretekom vo vesmíre a neumožnenie militarizácie v kybernetickom priestore“.

Ruský minister zahraničných vecí tiež predložil moskovský návrh, aby stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN (Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo a USA) usporiadali samostatný samit s cieľom „úprimnej a čestnej výmeny názorov o tom, ako zachovať mier pre budúce generácie."

MIMORIADNE: Londýnska stanica Euston bola evakuovaná kvôli údajnému útoku s nožom
Ozbrojená polícia evakuovala londýnsku stanicu Euston, po správach o údajnom útoku s nožom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Marek Molnár