Mafia, podvody, daňové úniky a úžera na ľuďoch. Aká je minulosť Andreja Kisku?
15 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Kauzy, ktoré má za sebou Andrej Kiska by ho diskvalifikovali z verejného života v každej slušnej krajine. Na Slovensku sa mu darí získavať hlasy voličov.


Prinášame stručný sumár káuz exprezidenta SR a šéfa strany Za ľudí. Kto je v skutočnosti Andrej Kiska.



Pozemky v Tatrách – prehratý súd a mafia

Na internete sa vo štvrtok 13. februára objavil
KAUZA: Kiska kupoval pozemky v Tatrách priamo od mafiánov
Exprezident SR a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska vedome kupoval pozemky v Tatrách od bossa tatranského podsvetia Milana Reichela. Dokazuje to video zverejnené na sieti youtube. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | redakcia
rozhovoru medzi bossom tatranského podsvetia Milanom Reichelom a Michalom Šuligom, ktorý má dokazovať, že Kiska vedel o pozadí nezákonnosti pri obchodovaní s pozemkami vo Veľkom Slavkove. Šuliga, ktorý svojho času Kiskovi sprostredkoval predaj pozemkov a zároveň mal preňho pracovať, na zázname hovorí, že exprezident má aj čierne peniaze, ktoré potrebuje investovať. Zároveň sa Šuliga vo videu priznal, že kvôli tomu, aby kryl Kiskove podvody, celý čas nehovoril pravdu.

Kiska na súde odmietol svoju vinu a argumentoval tým, že o tom, že pozemky vo Veľkom Slavkove patria niekomu inému, nevedel. Súd v roku 2018 rozhodol, že Kiska musí zubárovi Francovi pozemok vrátiť. Vtedy sa prípad medializoval aj vďaka nebojácnemu výroku sudcu Radačovského, ktorý spor súdil.

To však nie je z videa všetko. Podľa rozhovoru oboch aktérov mal exprezident SR a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska
Mafián Reichel potvrdil pravosť videa s Kiskom
Portál Zoznam.sk zverejnil telefonickú nahrávku redaktora Ivana Mega s Milanom Reichelom, kde Reichel potvrdil pravosť uniknutého videa na ktorom sa rozprávajú s podnikateľom Michalom Šuligom. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Peter Bachan
pozemky v Tatrách od bossa tatranského podsvetia Milana Reichela. Kiska všetky informácie odmietol a podal trestné oznámenie s tým, že za touto kampaňou má stáť človek zo štruktúr strany Smer.

Mediálna nadpráca v priamom prenose. Prečo Denník N chráni a protežuje Kisku?
Dôraz na názorovú pluralitu a politickú nestrannosť. Aj tieto faktory by mali patriť medzi predpoklady, ktoré médiám zaručujú punc objektivity. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok

Daňové podvody

Lídra strany Za ľudí a exprezidenta Andreja Kisku polícia obvinila aj z pokračujúceho zločinu daňového podvodu v súvislosti s jeho firmou KTAG. Kisku začala polícia stíhať 3. decembra minulého roku, pričom zločin mal spáchať ako konateľ firmy KTAG v rokoch 2013 a 2014.

Polícia priblížila, že podvod súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikania. Kiskova firma sa však všemožne snažila svoju daňovú kauzu legalizovať a opakovane podávala až 17 opravných daňových priznaní za roky 2013 a 2014. Históriu kauzy nájdete tu.
Vysťahovanie ľudí na Kysuciach

Ďalšia kauza sa týka dvoch bytoviek v Kysuckom Novom Meste, ktoré v roku 1996 odkúpila firma TGI Orient. Jedným z jej spoluvlastníkov bol aj Andrej Kiska. Za každú z bytoviek mala firma zaplatiť 1 100 000 slovenských korún a po odkúpení z nich v krátkom čase malo byť vysťahovaných celkom 48 rodín.

Kiska klamal v priamom prenose (Peter Haluza)
Debata o voľbách zo zahraničia je búrkou v pohári vody Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Na deložovaní sa mal podieľať aj vtedajší Kiskov švagor. Ten sa vyjadril, že bytovky kúpili v havarijnom stave, vyplatili všetky dlhy za neplatičov a ponúkli ľuďom byty na odkúpenie späť na splátky. Potom tieto bytovky zrekonštruovali. Kiska svoje obvinenie vtedy vysvetlil tak, že nehnuteľnosť bola v konkurze a ľudia, ktorí v nej bývali, tam bývali načierno. Biznis a právo boli podľa neho na jeho strane.


Problémy s vilou

Policajné preverovanie sa ešte vlani malo týkať aj pochybností pri založení majetku Villy Beatrice v Tatrách v prospech firmy bratov Kiskovcov. Vilu v 90. rokoch použili bratia po návrate Andreja Kisku z USA ako zábezpeku na získanie úveru na rozbeh nebankového biznisu. Problém mal spočívať v tom, že vila nepatrila im, ale švédskej podnikateľke, píše denník Pravda. Kiska sa tak mal týmto dopustiť úverového podvodu, čím sa pravdepodobne dostal k počiatočnému kapitálu.
„Podnikateľ“

Ako vidno, podnikanie A. Kisku sa vo veľkom točilo najmä okolo realít a pozemkov. Splátkové firmy boli už zjavne len čerešničkou na torte. Aj svoje politické pôsobenie poňal Kiska skôr ako manipulatívny biznis. Zo všetkých káuz pritom obviňuje najmä Roberta Fica alebo jeho ľudí. Faktom však je, že polícia vždy preveruje jeho, nech už informácie zverejnil ktokoľvek. Preto by mal v prvom rade vysvetľovať svoje biznisy, ktoré postavil na nešťastí iných a to ešte pred tým, ako bude bezostyšne hlásať "Hlavu hore!"

Kiska klamal pri organizovaní mítingu v Levoči! Klame aj pri videonahrávke Reichel vs. Šuliga?!
TLAČOVÁ SPRÁVA STRANY NÁRODNÁ KOALÍCIA Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | PR servis