Klimatickí aktivisti na francúzskom letisku protestujú aj počas toho, ako na nich polícia strieka slzný sprej (VIDEO)
15 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Skupina zameraná na boj proti klimatickým zmenám (Extinction Rebellion) zverejnila zábery na sociálnych sieťach, na ktorých je vidieť, ako francúzska polícia strieka na sediacich aktivistov na francúzskom letisku slzný sprej. Informuje BBC.


Video ukazuje dôstojníka, ktorý rozprašuje slzný sprej na niekoľko ľudí, keď sedia so zdvihnutými rukami a blokujú cestu v juhovýchodnej oblasti Chambéry. Demonštranti požadovali zníženie letov na letisku. Neboli prerušené žiadne lety, ale protest viedol k hromadnej premávke. Pri vchode na letisko sa vytvorila fronta automobilov dlhá asi 7 km, keď v sobotu dorazili desiatky demonštrantov o 11:00 miestneho času.

Príslušníci francúzskej polície boli vyzvaní, aby odstránili aktivistov, ktorí odmietali spolupracovať. V zázname uverejnenom na sociálnych médiách používa jeden člen bezpečnostných síl kanistre na nepretržité striekanie na demonštrantov v snahe prinútiť ich, aby sa hýbali.



„V súčasnosti sú aktivisti blokujúci letisko v Chambéry pod útokom polície,“ uviedla v jedna z demonštrantov na sociálnej sieti twitter. Skupina uviedla, že jej členovia sa spolu s členmi anti-globalizačného hnutia Attac a environmentálnou charitou Priatelia Zeme zúčastňujú na „mierovom proteste“.

O niekoľko hodín neskôr aktivisti hlasovali, aby ukončili protest a opustili miesto.  Polícia pri poskytovaní podrobností médiám uviedla, že nezaznamenala žiadne zatknutia. Hnutie Extinction Rebellion, ktoré sa začalo v roku 2018, chce, aby vlády vyhlásili „klimatickú a ekologickú krízu“ a prijali okamžité opatrenia na riešenie klimatickej zmeny.

Spolu so znížením letov z letiska v Chambéry požadovali účastníci protestu v sobotu zvýšenie daní z pohonných hmôt a prípadné uzavretie letiska.

Astronómovia žiadajú verejnú finančnú podporu na hľadanie inteligentného života vo vesmíre
Vedúci jedného z národných observatórií USA tvrdí, že hľadanie inteligentného života vo vesmíre je potrebné brať vážne. Astronómom však chýbajú potrebné finančné prostriedky. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka