Airbus tvrdí, že vyššie tarify na lietadlá z EÚ poškodia spotrebiteľov americkej leteckej spoločnosti
15 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Rozhodnutie Washingtonu zvýšiť sadzby na európskych lietadlách bude niečo stáť amerických spotrebiteľov, uviedol Airbus. Zvýšené štandardy na lietadlá postavené v Európe nastali po tom, ako prezident Trump sľúbil vážne rozhovory o obchodnej dohode. Informuje DW.


Biely dom v piatok zvýšil sadzby na lietadlá dovážané z Európskej únie, čím podnietil Airbus, aby naznačil, že dôjde k nárazovému efektu, ktorý zasiahne americké letecké spoločnosti, ktoré už tak čelia nedostatku lietadiel.

Európsky plánovač tiež uviedol, že bude udržiavať komunikáciu so svojimi zákazníkmi v USA s cieľom „zmierniť účinky uvalených ciel podľa možnosti“ a dúfal, že Úrad obchodného zástupcu USA (USTR) zmierni jeho postoj. Airbus tiež uviedol, že to budú občania USA, ktorí budú znášať bremeno zvyšovania ciel.

„Rozhodnutie USTR ignoruje mnoho podnetov leteckých spoločností USA a zdôrazňuje skutočnosť že oni, a americká letecká spoločnosť - musia v konečnom dôsledku zaplatiť tieto tarify,“ uviedla vo vyhlásení európska mnohonárodná letecká spoločnosť.

Žiadne vyhliadky na koniec obchodných bojov


Začiatkom piatku Washington oznámil, že zvýši clá na lietadlá dovážané z EÚ na 15%, z predchádzajúcich 10%, čím sa zvýši tlak na EÚ, aby vyriešil spor, ktorý už 16 rokov pretrváva v súvislosti s podporou výrobcov lietadiel, a zvyšovanie podielu na širších rozhovoroch s cieľom dosiahnuť obchodnú dohodu medzi USA a EÚ. Nová hodnota 15% nadobudne účinnosť 18. marca.

Vyhlásenie o poplatkoch od Bieleho domu prišlo len niekoľko dní potom, čo prezident Donald Trump povedal, že je čas hovoriť „veľmi vážne“ o obchodnej dohode s Bruselom.

USA uviedli, že by mohli prehodnotiť zvýšenie colných sadzieb, ak EÚ v súvislosti zo spormi o dotácie lietadiel uvalila na dovoz z USA dodatočné clá.

Európa sa musí odtrhnúť od „diktátu“ USA, inak „prehrá“, tvrdí hlavný poradca najvyššieho iránskeho lídra
Úplná závislosť Európy od Washingtonu by ju neviedla nikam inam, ako k jej vlastnému zániku, tvrdí hlavný poradca najvyššieho iránskeho lídra Aliho Chameneia, ktorý vyzýva Európanov, aby sa oslobodili od americkej sily. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Preklad: Marek Molnár