Vedci objavili pradávne fosílie korytnačky s veľkosťou auta
13 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Portál Reuters informuje, že výskumíci objavili pradávne fosílie korytnačky s veľkosťou automobilu na severe dnešnej Južnej Ameriky.


Vedci v stredu uviedli, že objavili nové fosílie druhu sladkovodných korytnačiek, nazývané Stupendemys v pustatine Tatacoa a venezuelskej oblasti Urumaco, ktoré po prvýkrát poskytujú komplexné pochopenie veľkého plaza, ktorý mal rozmery až 4,5 metrov a vážil 1,3 tony.

Prvé fosílie druhu Stupendemys boli objavené v 70. rokoch 20. storočia. Žiadna z doteraz objavených fosílii však nemala rozmery ako najnovší nález. Korytnačky vo veľkosti a hmotnosti „SUV“ automobilu obývali obrovskú mokraď v celej južnej Amerike predtým, ako sa vytvorili rieky Amazon a Orinoco.

Samci Stupendemys, na rozdiel od samíc, sa môžu pochváliť silnými prednými rohmi na oboch stranách panciera veľmi blízko krku. Hlboké jazvy zistené vo fosíliách naznačujú, že tieto rohy sa mohli používať ako zbraň či ochrana na boj s ostatnými samcami Stupendemys.

Podľa paleontológa Edwina Cadena z Universidad del Rosario v Bogote, ktorý vedie výskum je Stupendemys druhá najväčšia známa korytnačka za druhom Archelon, ktorá žila zhruba pred 70 miliónmi rokmi na konci veku dinosaurov.

Vedci v Kanade objavili nový druh tyrannosaura
Portál BBC informuje, že kanadskí výskumníci našli nový druh tyrannosaura, ktorý sa pohyboval na území Severnej Ameriky približne pred 80 miliónmi rokmi. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka