Pakistanský súd pozastavil telesné tresty voči deťom
13 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Súd v Pakistane pozastavil až do ďalšieho oznámenia oddiel trestného zákonníka, v ktorom sa uvádza, že učitelia môžu fyzicky trestať študentov. Informuje portál PakistanToday.


Islamský najvyšší súd vo štvrtok pozastavil oddiel 89 pakistanského trestného zákonníka, ktorý sa zaoberá právomocami, ktoré majú rodičia, učitelia a zákonní zástupcovia nad deťmi. V tomto oddiele sa hovorí, že „nič, čo sa v dobrej viere neuskutočňuje v prospech osoby mladšej ako dvanásť rokov ..., nie je trestným činom z dôvodu akejkoľvek ujmy, ktorú môže spôsobiť.“

Toto rozhodnutie bolo výsledkom petície slávneho populárneho speváka a bojovníka za ľudské práva Shehzada Roya, ktorý vytvoril organizáciu pre reformu vzdelávania.

Populárny spevák tvrdil, že oddiel 89 je „neústavný zákon z koloniálnej éry“, ktorý umožňuje použitie násilia na disciplináciu študentov. Toto ustanovenie v minulosti vyvolalo kritiku zo strany skupín pre ľudské práva, pretože problém telesných trestov v pakistanských školách stále pretrváva.



Royov právnik povedal súdu, že jeho dôvod bol čiastočne inšpirovaný smrťou študenta minulý september. Chlapec v meste Lahore bol údajne zbitý učiteľom za to, že si nepamätal nič z hodiny.

Oddiel 89 bol pozastavený až do ďalšieho oznámenia. Vláda má teraz do 5. marca odpovedať na Royovu žiadosť.

Iba 14-ročný chlapec bol zabitý pri americko-sýrskej potýčke
Sýrsky tínedžer bol zabitý pri potýčke medzi americkými jednotkami a miestnymi obyvateľmi v severnej Sýrii. K zrážke došlo po tom, ako sa americký konvoj odklonil od svojej hliadkovej cesty. Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Marek Molnár