NASA hľadá nových astronautov pre misiu na Mesiac!
13 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

BBC informuje, že NASA hľadá kandidátov, ktorí by sa mohli zúčastniť jej budúcej misie na Mesiac. Do roku 2024 plánuje rozšíriť posádkové misie do vesmíru a radi by našli prvú ženu na mesiaci.


Od 2. do 31. marca príjma Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) žiadosti adeptov na vesmírne misie. Od 60. rokov 20. storočia Nasa trénovala celkom 350 kandidátov. V súčasnosti je v zbore astronautov aktívnych 48.

„Pre pár veľmi talentovaných mužov a žien, ktorých píjmeme do svojich radov astronautov, je dnešná doba vynikajúcou,“ povedal šéf úradu Jim Bridenstine.

NASA jasne stanovila podmienky pre adeptov. Keďže ide o federálnu agentúru USA, prvou požiadavkou na vstup do vesmírneho úradu je americké občianstvo. To však neznamená, že sa adept ako americký občan musí narodiť. Britský astronaut Piers Sellers opustil Veľkú Britániu a stal sa občanom USA ako súčasť jeho sna stať sa astronautom. Neskôr absolvoval tri vesmírne misie.

Vedecké znalosti sú ďalšou kľúčovou požiadavkou. Očakáva sa, že noví astronauti budú mať magisterský titul v odbore prírodovedných predmetov, ako aj matematiky, inžinierstva, biologickej vedy, fyziky a informatiky. Žiadať sa môžu kvalifikovaní lekári alebo ľudia, ktorí ukončili národne uznávaný testovací pilotný program.



Pre tých, ktorí sú vybraní, stať sa kandidátom na astronauta znamená ďalšie dva roky výcviku a hodnotenia. Počas tohto obdobia kandidáti absolvujú kurzy vojenského prežitia, technických zručností a mnoho daľších. Adepti, ktorí úspešne neprechádzajú tréningovým obdobím, môžu byť stále vybraní na rôzne úlohy v rámci úradu NASA.

Šéf spoločnosti BP plánuje preorganizovať ropného giganta pre „zelenú éru“
Nový šéf ropnej spoločnosti BP Bernard Looney uviedol, že chce, aby spoločnosť do roku 2050 výrazne znížila emisie uhlíka. Inforumje BBC. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka