Islamský štát v službách globalistov (Alexander Mezjaev)
13 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Alexandra Mezjaeva (Fond strategickej kultúry)


Vďaka komu napriek porážke v roku 2019 znova ožívajú verní bojovníci Islamského štátu?


V nedávnej správe generálneho tajomníka OSN o hrozbe teroristickej organizácie Islamský štát sa uvádza: „Nadnárodná hrozba terorizmu je naďalej veľmi vážna a táto hrozba pochádza najmä od Islamského štátu. Po strate svojej poslednej pevnosti v Sýrii v marci 2019 sa jeho jadro rýchlo zotavuje a mení sa na podzemnú sieť“.


Vynára sa otázka, kde zrazu našiel Islamský štát priestor k „rýchlemu zotaveniu“? Odpoveď poskytol na stretnutí Bezpečnostnej rady OSN v závere minulého roka ruský zástupca Gennadij Kuzmin. Vyjadril silné obavy z posilnenia pozícií teroristických organizácií Al-Káida, Boko Haram a práve Islamského štátu na africkom kontinente. Ruský predstaviteľ vyjadril sústrasť vláde a ľudu Nigerskej republiky v súvislosti so smrťou viac ako 70 vojakov v dôsledku teroristických útokov na vojenský tábor neďaleko hraníc s Mali. O niekoľko dní ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo sústrasť Republike Burkina Faso. Tá prežívala národný smútok v súvislosti so smrťou 40 civilistov a vojenského personálu.


V koncepčnej poznámke predloženej Bezpečnostnej rade OSN sa uvádza, že jednou z hlavných prekážok pre Afriku, ktorá sa snaží o stabilitu a prosperitu, je zvýšená hrozba terorizmu a extrémizmu. Hlavne zo strany Islamského štátu. A ďalej al-Káidy, Boko Haram, Al-Šabab a Akim.


Mimoriadne znepokojivé je organizovanie Islamského štátu v západnej Afrike. Nebezpečné sú snahy o vytvorenie globálneho kalifátu v krajinách regiónu. Vykonáva teroristické činnosti na hraniciach Kamerunu, Nigérie, Nigeru a Čadu. Nekontrolované migračné toky, zničený alebo neformovaný systém kontroly obchodovania so zbraňami a cezhraničné pašovanie drog poskytli teroristickým skupinám solídny zdroj zdrojov.


Celkový úspech v boji proti Islamskému štátu je nerovnomerný. Po sérii leteckých úderov v oblasti Murzuk boli jeho členovia vyhnaní z Líbye. Čo ale viedlo k ich rozšíreniu po celej Afrike.


Po stopách „objednávateľov“ vraždy Solejmáního. (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Po takmer dvojročnej prestávke sa Islamský štát objavil aj v Alžírsku. V novembri 2019 zaútočila na juh krajiny jedna z jeho odnoží Jund al-Khilafah. Táto oblasť, ktorú tvorí hranica s Mali, Nigerom a Burkinou Faso, je jednou z jej hlavných pevností vo veľkej Sahare.


Spolu so skupinou „Západoafrická provincia Islamského štátu“ útočí na ozbrojené sily Nigérie, Čadu a Kamerunu. Podieľa sa na lúpeži zbraní, vojenských vozidiel a paliva. Táto teroristická organizácia pozostáva z viac ako päť tisíc bojovníkov. Určitý úspech pri ich premiestnení priniesla vojenská operácia druhej polovice roku 2019 v Somálsku. Teraz sa ich jednotky nachádzajú v centrálnej časti kontinentu. Novovytvorená „Stredoafrická provincia Islamského štátu“ zahŕňa viac ako 2 000 miestnych a zahraničných teroristických bojovníkov.


Úplne novým fenoménom bolo prenikanie Islamského štátu do južnej Afriky. Objavenie sa tejto organizácie v severnom Mozambiku „sa časovo zhodovalo“ s protivládnymi nepokojmi. Hlavná „náhoda“ je však iná. Objavujú sa tu obrovské zásoby uhľovodíkov. Konkrétne v blízkosti mozambického prielivu. A tiež vzácne kovy a kovy vzácnych zemín. A to v zóne Medeného pásu a južného Zimbabwe. Už existujú správy o prítomnosti Islamského štátu i v Zimbabwe a Zambii.


Na konci roku 2018 sa v Južnej Afrike uskutočnilo niekoľko konferencií venovaných prítomnosti tejto organizácie na kontinente. Ich závermi bolo, že ani Afrika „nemá imunitu proti terorizmu“.


V budúcnosti sa stane strategicky dôležitou oblasť južnej Afriky. V mozambickej provincii Cabo Delgado by mali preskúmať ťažbu uhľovodíkov ruské spoločnosti. USA a Taliansko a ich spoločnosti Anadarko a Eni plánujú počas štyroch rokov investovať 50 miliárd dolárov do rozvoja ťažby plynu. Čína robí prieskum vzácnych kovov. Na odhadom najväčší zdroj rubínov na svete v Cabo Delgado získala práva britská spoločnosť Gemfields.


V tomto svetle sa zdá byť politika mnohých medzinárodných orgánov prinajmenšom „zvláštna“. Boj proti Islamskému štátu by mal byť predsa v tejto oblasti ich prioritou.


Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan

Medzinárodný trestný súd (ICC) začal už v novembri 2009 predbežné vyšetrovanie situácie v Nigérii. Naivní nadšenci „medzinárodnej spravodlivosti“ verili, že jeho zástupcovia obvinia z terorizmu zástupcov Boko Haram. Za viac ako tucet rokov „vyšetrovania“ však neboli vznesené žiadne obvinenie. Ako vyplýva z najnovšej správy prokurátorky Fatou Bensoudovej, súd sa domnieva, že nigérijská armáda „prenasleduje“ členom Boko Haram.


Súd v Nigérii teda v skutočnosti pôsobil ako obranca teroristov počas boja proti vládnym silám.


Podobnú úlohu zohral Medzinárodný trestný súd v Líbyi. Keď vydal zatykač na vodcu Líbyjskej Džamahírie Muammara Kaddáfího. Čo viedlo v Líbyi k nekončiacemu chaosu. A navyše, súd zbavil za tento chaos zodpovednosti krajiny NATO a zúčastnené teroristické skupiny.


Na nedávnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN o postupe vyšetrovania situácie v Líbyi prokurátorka súdu Bensoudová opäť hovorila iba o vine Kaddáfího a členov jeho vlády. O teroristických skupinách nepadlo ani slovo. Medzinárodný trestný súd tak otvorene a nehanebne kryje ich činnosť.


Táto pozícia súdu dokonca nachádza podporu i v niektorých štruktúrach OSN. Bezpečnostná rada OSN sa doslova „bez hanby“ pokúsila prijať správu, ktorá uvádzala, že dôvodom súčasnej obrovskej vlny násilia v Líbyi sú „konflikty medzi poľnohospodármi a pastiermi". Rusko jednoznačne pripomenulo, že tieto konflikty nie sú príčinou, ale dôsledkom minulých zásahov v Líbyi.


Šírenie takzvaného Islamského štátu po celom svete a najnovšie i v Afrike je výsledkom plánovaných opatrení inštitúcií globálnej správy planéty. Využívajú totiž túto teroristickú organizáciu priam ako svoje vojenské jednotky.


Výsledky roku 2019 sú alarmujúce. Ale to je dokonca dobre. (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Zuzana Perželová