Americké úrady vyšetrujú prestížné univerzity Harvard a Yale
13 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

USA začali vyšetrovanie na Harvarde a Yale pre podozrenie, že dostali nezverejnené finančné prostriedky od zahraničných krajín, vrátane Saudskej Arábie a Číny. Infromuje BBC.


Americké ministerstvo školstva uviedlo, že elitné školy nehlásili stovky miliónov dolárov zo zahraničných fondov tak, ako by podľa zákonu mali. Harvard aj Yale oznámili BBC, že pripravujú reakcie voči vládnemu ovbiveniu. Podľa práva USA sú univerzity povinné hlásiť všetky finančné príspevky zo zahraničných zdrojov, ktoré presahujú 250 000 dolárov (takmer 230 000 eur).

V júli 2019 Ministerstvo školstva uviedlo, že odkrylo približne 6,6 miliárd dolárov (6,5 miliárd eur) v predtým neohlásených príspevkoch z krajín vrátane Kataru, Číny, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Uviedlo tiež, že tento údaj by sa mohol „výrazne podceňovať“. Úradníci označili zahraničné príspevky na americké univerzity za „čiernu dieru“ a varovali, že takéto neohlásené príspevky nemusia ostať v rukách univerzít.

„Ide o transparentnosť. Ak vysoké školy a univerzity prijímajú zahraničné peniaze a príspevky, ich študenti, darcovia a daňovníci si zaslúžia vedieť, koľko a od koho," uviedol ministerka školstva USA Betsy DeVos. „Bohužiaľ, čím viac kopeme, tým viac zistíme, že školy príliš veľa nehlásia alebo neoznamujú vôbec,“ uviedla.

Sudán súhlasí s tým, že bývalý prezident Omar al-Bashir musí čeliť súdu
Sudánski vládcovia súhlasili s tým, že pomôžu Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) a vydajú všetkých obvinených, vrátane minuloročného prezidenta al-Bashira, na ktorých bol vydaný zatykač . Informuje portál BBC. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Ministerstvo školstva uviedlo, že univerzita Yale sa rozhodla za posledné štyri roky neohlásiť žiadne zahraničné financovanie a existuje podozrenie, že neohlásila príspevky vo výške najmenej 375 miliónov dolárov (345 miliónov eur). Agentúra uviedla, že je tiež znepokojená tým, že Harvardu chýbala „primeraná inštitucionálna kontrola zahraničných peňazí“ a nenahlásila tak zahraničné príspevky oficiálnou cestou. Začiatkom tohto mesiaca boli predseda chemického oddelenia Harvardu a dvaja čínski vedci obvinení z nepravdivých vyhlásení o väzbách s čínsko vládou.

Harvard bol pre podozrenia požiadaný o zverejnenie záznamov týkajúcich sa príspevkov z Číny, Kataru, Ruska, Saudskej Arábie a Iránu, ako aj zo spoločností vrátane čínskeho technologického gigantu Huawei. Úradníci vyzvali spoločnosť Yale, aby zverejnila podobné informácie o zahraničných príspevkoch.

Univerzita Yale sa nevyjadrila k tvrdeniu, že neohlásila zahraničné dary“ vo výške 375 miliónov dolárov. Pre BBC však oznámila, že pripravuje reakciu na vládny list. Harvard povedal, že taktiež pripravuje aj odpoveď.

Vedci v Kanade objavili nový druh tyrannosaura
Portál BBC informuje, že kanadskí výskumníci našli nový druh tyrannosaura, ktorý sa pohyboval na území Severnej Ameriky približne pred 80 miliónmi rokmi. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka