Tisíce ľudských zárodkov po potrate pochovajú na cintoríne
12 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Viac ako 2400 ľudských plodov nájdených v dome a aute „potratového“ lekára v Illionois má byť pochovaných na cintoríne v Indiane, v Spojených štátoch amerických (USA).


Hromadné pochovávanie vedie v stredu popoludní generálny prokurátor štátu Indiana Curtis Hill, ktorý neskôr poskytne aj informácie o vyšetrovaní doktora Ulricha Klopfera a prípadnej spoluúčasti ďalšej osoby pri presune pozostatkov do jeho domu.

Klopfer zomrel ako 79-ročný 3. septembra 2019. Príbuzní pri preberaní jeho osobného majetku náhodou objavili 2246 zachovaných pozostatkov ľudských zárodkov, ktoré boli naukladané od podlahy až po strop garáže. Neskôr bolo v kufri jeho služobného auta nájdených ďalších 165 ostatkov. Zárodky boli zabalené v plastových vrecúškach s formaldehydom.

Klopfer v priebehu svojej 40-ročnej praxe vykonal desaťtisíce potratov, predovšetkým v štáte Indiana a často ako jediný takýto dostupný lekár pokrýval aj mestá South Bend, Gary a Fort Wayne. Pred jeho klinikami nezriedka protestovali proti-potratoví aktivisti, niekedy dokonca blokovali vstup do budovy.

„Som veľmi vďačná, že bude s telíčkami týchto chlapcov a dievčat nakoniec zaobchádzané dôstojne - tak, ako si zaslúžia,“ uviedla na margo pochovávania Cathie Humbargerová, vedúca organizácie Right to Life v severnej Indiane. Indiana je jeden z mála štátov v USA, ktorý nariaďuje pohreb alebo kremáciu pozostatkov plodu po potrate.

Vedci v Kanade objavili nový druh tyrannosaura
Portál BBC informuje, že kanadskí výskumníci našli nový druh tyrannosaura, ktorý sa pohyboval na území Severnej Ameriky približne pred 80 miliónmi rokmi. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Klopferova kariéra začala dostávať trhliny v roku 2000, s návalom sťažností, vrátane tej, že vykonal potrat na 10-ročnom dievčati znásilnenom strýkom, bez toho, aby to bolo právne riešené. Činnosť mu bola definitívne ukončená v roku 2016, keď úrady pozastavili platnosť jeho lekárskej licencie. Klopfer tvrdil, že konzervatívni štátni úradníci sa spolčili s proti-potratovými skupinami, aby ho mohli zavrieť.

Predstavitelia z Planned Parenthood Federation of America, neziskovej organizácie na pomoc pri plánovaní rodičovstva, dlhodobo upozorňujú, že zákony, tak ako sú postavené, môžu znížiť prístup žien ku potratom kvôli vyšším poplatkom kliník. Niektorí z tých, ktorí Klopfera poznali, ho opisovali ako osamelú a záhadnú postavu. Často vraj spomínal, že sa ako 4-ročný ukrýval počas druhej svetovej vojny pri bombardovaní jeho rodného mesta Drážďany lietadlami spojeneckých vojsk.

Klopfer často zanietene rozprával o dôležitosti zabezpečenia prístupu k potratom pre ženy v Indiane. V jednej rozprave o umelom prerušení tehotenstva raz reportérovi povedal: „Keby otehotneli muži, a ženy nie, nebola by žiadna diskusia.“

Jeden z príspevkov na Twitteri po objavení pozostatkov ľudských zárodkov v lekárovej garáži:



Facebook bude overovať dezinformácie aj na Slovensku
Slovenský kontrolór by mohol byť schopný odhaliť približne desať nevhodných príspevkov mesačne. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | redakcia