Rezort životného prostredia chce prispievať ľuďom na kúpu bicykla až tisíckou eur
12 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Až do tisíc eur chce Ministerstvo životného prostredia SR ľuďom prispievať na kúpu bicykla. Opatrenie má prinútiť Slovákov, aby menej využívali automobily. Cieľom tiež je vybudovanie dostatku cyklotrás. Správu zverejnili Hospodárske noviny.


Nápad ministerstva je súčasťou Národného programu znižovania emisií, ku ktorému sa pred pár dňami skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Momentálne je stále v štádiu prípravy. „Partnerská dohoda definujúca rámce podpory z európskych štrukturálnych fondov sa v súčasnosti len pripravuje. Tento program je ešte živým dokumentom, v tejto chvíli ešte nebol schválený vládou,“ citovali HN hovorcu rezortu Tomáša Ferenčáka.

Podľa návrhu by štát ľuďom preplácal maximálne 50 percent z hodnoty bicykla, pričom výška príspevku by mala byť najviac tisíc eur. „Väčšina domácností vlastní bicykle, len ich nevyužíva na dopravu. Predpokladáme, že dotácie by sa využívali najmä na nákup drahších športových bicyklov a dosah na dopravu bude minimálny,“ reaguje na margo návrhu člen Výkonnej rady občianskeho združenia Cyklokoalícia Dan Kollár.

Vďaka častejšiemu využívaniu bicyklov by Slovensko malo znížiť emisie skleníkových plynov z automobilovej dopravy. Podľa Európskej cyklistickej federácie už dnes bicykle ušetria ročne v celej Európe 16 miliónov ton oxidu uhličitého, čo predstavuje celoročné emisie Chorvátska.

Klimatické zmeny tvrdo zasiahnu aj Slovensko. Môžeme prísť o polovicu vodných zdrojov
Slovensko môže do roku 2075 prísť až o polovicu vodných zdrojov pričom škody na poľnohospodárstve, v dôsledku negatívnych klimatických zmien, môžu presiahnuť miliardu eur. V súhrnnej správe o tom informuje nezisková organizácia Greenpeace Slovensko.... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok