Koronavírus Covid-19 stráca silu! Tempo šírenia nákazy spomaľuje
12 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Čína dnes oznámila, že na svojom území v utorok zaznamenala najmenej nových prípadov nákazy koronavírusom Covid-19 od konca januára. Podľa agentúry Reuters to dáva väčšiu dôveryhodnosť odhadu čínskeho experta v oblasti zdravotníctva, ktorý predpovedal, že terajšia epidémia by mohla skončiť v apríli. Vir si podľa úradov doteraz vyžiadal životy viac ako 1100 ľudí. Okrem jednej obete na Filipínach podľahli nákaze všetci v Číne.


Čínsky vládny poradca pre oblasť zdravotníctva Čung Nan-šan v utorok vyhlásil, že počty nových nákaz v niektorých čínskych provinciách klesajú, a predpovedal, že epidémia koronavírusu do apríla skončí.

Celkom sa v Číne doteraz novým koronavírusom nakazilo 44.653 ľudí, pričom v utorok bolo zaznamenaných 2015 nových prípadov, čo je podľa Reuters najmenej za jeden deň od 30. januára. V pevninskej Číne vírusu v utorok podľahlo 97 ľudí, a bilancia obetí tak stúpla na 1113. Jeden mŕtvy je hlásený aj z čínskeho samosprávneho mesta z Hongkongu.



Už v utorok však niektorá svetové médiá informovali, že Čína do svojich štatistík zjavne nepočíta osoby, ktoré sú vírusom síce infikované, žiadne príznaky choroby sa u nich ale neprejavili. Nariadenie neviesť v štatistikách ľudí bez symptómov nariadilo už v piatok Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Podľa agentúry Reuters nie je celkom jasné, či pred týmto nariadením nakazenia bez príznakov v oficiálnych štatistikách boli alebo neboli.

Kým čínske úrady uviedli, že situácia je pod kontrolou, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala , že epidémia predstavuje globálnu hrozbu, ktorá môže mať ďaleko horší dopad než terorizmus.

AKTUALIZOVANÉ: Pošty v Holandsku zasiahli 2 explózie, mohlo ísť o balíkové bomby
Výbuchy explodovali v dvoch poštových zariadeniach v dvoch rôznych holandských mestách, pričom k druhému výbuchu došlo len pár minút po prvom. Policajti podozrievajú balíkové bomby. Informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Marek Molnár