Kritička umenia na veľtrhu v Mexiku omylom zničila dielo skoro za 20 000 eur!
11 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Umelecká kritička Avelina Lésperová sa ospravedlnila za neúmyselné zničenie umeleckého diela Nimble and Sinister Tricks na prestížnom umeleckom veľtrhu v Mexiku. Informuje o tom BBC.


Lésperová umiestnila nedopitú plechovku s nápojom do blízkosti umeleckého diela, ktoré vytvoril mexický umelec Gabriel Rico, aby prejavila svoj nesúhlas, čo predchádzalo k zničeniu diela. Dielo, ktoré bolo vystavené v galérii OMR v Mexico City pozostávalo z veľkej sklenenej tabule s náhodnými predmetmi ako napr. futbalová lopta či vtáčie perie vo vnútri. Odhadovaná hodnota diela od mexického umelca je 20 000 dolárov (18 263 eur).

Kritička umeleckých diel, ktorá je zároveň aj novinárka či spisovateľka sa po incidente hlboko ospravedlňovala a trvala na tom, že jej konanie bolo neúmyselné.

„Bolo to akoby to dielo počulo môj komentár a cítilo, čo som si o ňom myslela,“ uviedla vo videu, ktoré zverejnilo mexický portál Milenio.

Umelec Gabriel Rico povedal spoločnosti BBC News: „Je mi smutno, pretože to bolo pre toto dielo veľmi neúctivé. Toto je poľutovaniahodná situácia.“

Vo vyhlásení na sociálnych sieťach galéria uviedla, že zničenie umeleckého diela sa javilo ako nehoda, ale kritizovala správanie Lésperovej ako neprofesionálne.



„Lésperova sa priblížila príliš blízko k dielu, aby na ňu dala plechovku sódy a urobila si fotografiu. Bez najmenších pochýb, práve to bol dôvod zničenia diela,“ uviedla galéria. "Nerozumieme, ako údajne profesionálny umelecký kritik môže tak neprofesionálne zničiť dielo jedného z najvýznamnejších umelcov súčasnosti."

Ekvádorský maliar Pavel Égüez, ktorý bol svedkom incidentu, Lésperovú obhajoval a uviedol, že sa nedotýkala priamo umeleckého diela.

Nie je jasné či má galéria v úmysle požiadať pani Lésperovú, aby zaplatila za rozbité umelecké dielo. Galéria OMR uviedla, že po rozhovoroch s umelcom a veľtrhom rozhodne, „čo je vhodné“. Galéria OMR uviedla, že toto Ricovo dielo bolo veľmi vyhľadávané a žiadané zberateľmi a inštitúciami.

Prudký nárast počtu zranení mozgu spôsobených útokom Iránu na americkú základňu
Podľa amerických predstaviteľov sa počet amerických vojakov, ktorí utrpeli traumatické zranenia mozgu (TBI) po iránskom útoku na americkú základňu v Iraku v januári, zvýšil na 109. Informuje portál BBC. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka