Kiska klamal v priamom prenose (Peter Haluza)
11 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Debata o voľbách zo zahraničia je búrkou v pohári vody


„Strana Smer vyhnala pracovať do zahraničia desiatky tisíc ľudí“. Aj túto vetu povedal na tlačovke bývalý prezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska. Otázka znie: ako chce toto svoje tvrdenie dokázať? Oháňa sa emotívnymi prejavmi o matkách a otcoch rodín, ale relevantné dôkazy nemá žiadne. Áno, do zahraničia odišli študenti aj lekári, aj mnoho ľudí za prácou, ale naozaj to bolo „vďaka strane Smer?“.

Ak máte známych, ktorí do zahraničia odišli, viete, že ich motivácia bola možno úplne iná a nemala žiaden politický podtext. Dostali ponuku na prácu, získali možnosť študovať na vysokej škole... A tisícky z nich to urobili už dávno pred tým, ako Smer vôbec začal reálne ovplyvňovať politiku. Kiskove vyjadrenia sú tak excelentným dôkazom populizmu, vďaka ktorému sa snaží vytĺcť politický kapitál.

EXKLUZÍVNE: Veľký prehľad predvolebných prieskumov
Hlavný denník vám prináša súhrnné dáta z predvolebných prieskumov za posledné obdobie. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | redakcia


Treba si pritom uvedomiť, že jeho slová nie sú samoúčelné. Okrem toho, že sa snaží dehonestovať politických súperov, sám bojuje so svojimi kostlivcami v skrini. Kiska je totiž aktuálne obvinený kvôli financovaniu ešte svojej prezidentskej kampane a aj prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ak bude obžalovaný, tak ho za premiéra nevymenuje.

Vráťme sa však k debate o voľbách zo zahraničia. V blížiacich sa parlamentných voľbách to chce urobiť 55 151 ľudí. Nejde pritom o zanedbateľné číslo. Ak by bola vo februárových voľbách 50-percentná účasť, išlo by o viac ako dve percentá odovzdaných hlasov. Ale aj tak budú pravdepodobne proporcionálne rozdelené medzi kandidujúce strany. Navyše možno niečo dostane Matovič, lebo ako najväčší krikľúň je aj zo zahraničia najviditeľnejší. Stačí totiž, ak si otvoríte akýkoľvek spravodajský internetový portál a všade je ho plno (samozrejme aj vrátane kritiky).

Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu?
Igor Matovič premiérom? Ak by sa stal Matovič premiérom, došlo by skutočne z zmene. Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Ale ani hlasy zo zahraničia nikoho nepotopia či nespasia. A ministerka Saková mala pravdu, keď apelovala na voličov z regiónov. Nehovoriac o premiérovi, ktorý vyhlásil: „Nikto tých voličov nekritizuje, len upozorňujeme na to, že život v Bratislave je úplne iný ako na zbytku Slovenska. Bratislava je jedna bublina a mnohí, ktorí tu žijú ani netušia, ako sa reálne žije za priemerný plat alebo minimálnu mzdu v niektorej z fabrík a ako sa dá alebo nedá vyžiť,“.

Tiet slová vyvolali búrku nevôle, stovky pohoršených statusov a naježených reakcií. Ale čo vlastne na tomto vyjadrení nie je pravda? Áno, život v Bratislave JE úplne iný. Ostatne ako v ktoromkoľvek inom hlavnom meste nejakej krajiny. Lebo je tam viac pracovných príležitostí z dôvodu konkurencie aj vyššie platy. A samozrejme aj vyššie nájmy, väčšie zápchy na cestách a hlavne vyššia koncentrácia amatérskych aj profesionálnych politických „filozofov“.

Ich hlas však nie je o nič dôležitejší, ani neváži viac. Ani ten, ktorý ide do volebnej urny, aj keď je to väčšinou v prospech liberálnej opozície. Ktorá len vyskakuje a zastrašuje občanov Slovenska tým, že ak ich nepodporia, zrejme nastane koniec sveta. Naozaj je toto „realita“, ktorej chcete uveriť?

Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan