Generálna prokuratúra SR pri eurozatykači porušila práva šéfa maďarského MOL-u
11 | 02 | 2020 I TASR

Generálna prokuratúra (GP) SR porušila základné práva šéfa maďarskej energetickej spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho na inú právnu ochranu a spravodlivý proces. Rozhodol o tom v utorok I. senát Ústavného súdu (ÚS) SR, čím v tejto časti vyhovel Hernádiho ústavnej sťažnosti. Vec sa týka sporného európskeho zatykača, ktorý na Hernádiho v minulosti vydal chorvátsky súd, a jeho vykonateľnosťou v SR.


Súd v chorvátskom Záhrebe vydal 15. decembra 2015 na sťažovateľa európsky zatýkací rozkaz, na základe ktorého bol vložený záznam do Schengenského informačného systému. Pri sťažnosti na ÚS išlo najmä o aplikáciu paragrafu zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorý upravuje tzv. predbežné preskúmanie záznamu. Ústavní sudcovia sa zaoberali otázkou rozsahu, v akom je potrebné predbežne preskúmať záznam, a či tak GP urobila.

"Ústavný súd dospel k záveru, že generálna prokuratúra pri vybavení tretieho podania sťažovateľa neuplatnila svoju právomoc v rozsahu, ktorý jej vyplýval z právnej úpravy, teda konala arbitrárne. Ústavný súd preto nálezom rozhodol, že generálna prokuratúra oznámením z 27. novembra 2018 porušila základné právo sťažovateľa na inú právnu ochranu podľa článku 46, odsek 1 Ústavy SR a právo na spravodlivý proces podľa článku 47 Charty základných práv Európskej únie," uviedol sudca spravodajca Miroslav Duriš.

Smer-SD chce na mimoriadnej schôdzi schvaľovať vyššie prídavky na deti a trináste dôchodky
Vláda by mala v stredu na návrh ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera schváliť návrh na zdvojnásobenie prídavkov na deti a zavedenie trinástych dôchodkov pre penzistov. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | SITA


ÚS zrušil napadnuté oznámenie GP a vec jej vrátil na ďalšie konanie. Jej úlohou pri ďalšom postupe bude podľa Duriša zohľadniť právne názory ÚS a znovu sa zaoberať tretím podaním sťažovateľa. GP musí tiež zaplatiť sťažovateľovi trovy konania v sume 1038 eur.

Pri európskom zatykači ide o korupčnú aféru z roku 2009 v súvislosti s dohodou umožňujúcou koncernu MOL získať kontrolu nad chorvátskou ropnou a plynárenskou spoločnosťou INA. Chorvátsko roky žiada zadržanie Hernádiho pre údajné podplácanie bývalého premiéra Iva Sanadera sumou desať miliónov eur. Maďarsko však odmieta jeho vydanie, ako aj obvinenia. Záhrebský súd vlani v decembri v obnovenom procese uznal Sanadera a generálneho riaditeľa MOL za vinných z úplatkárstva. Sanadera odsúdil na šesť rokov a Hernádimu, ktorého stíhali v neprítomnosti, uložil dvojročný trest. Obaja vinu popierajú.

Danko sa dohodol so Smerom-SD na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu
Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko sa dohodol s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | TASR