"SR je pripravená zvládnuť aj rozsiahlejšiu epidémiu koronavírusu", tvrdí Pellegrini
10 | 02 | 2020 I TASR

Slovenská republika a Ozbrojené sily (OS) SR sú pripravené zvládnuť aj rozsiahlejšiu epidémiu koronavírusu. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) to povedal po prehliadke Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku, jej poľnej nemocnice a stretnutí s vedením ÚVN.


Doplnil, že v prípade rozsiahlejšej epidémie nasadia OS SR mobilnú nemocnicu. "OS SR k dnešnému dňu disponujú skoro 500 zdravotníckymi zamestnancami, ktorých môžu okamžite použiť na riešenie týchto situácií.

Zároveň disponujeme mobilnou nemocnicou, ktorú dokážeme v prípade potreby na špeciálnom území rozvinúť do troch dní - v prvom slede má kapacitu 40 lôžok s možným rozšírením o ďalších 30 a postaviť mobilnú nemocnicu so 70 lôžkami," povedal Pellegrini.

"Plán je taký, že v prípade potreby vyrovnať sa s desiatkami až stovkami ochorení a potrebou izolovať ich sme pripravení vo vojenskom priestore Lešť a vo vojenskom priestore v Malackách postaviť mobilnú nemocnicu. Na Lešti disponujeme aj ďalšími ubytovacími kapacitami. OS SR dnes dokážu vytvoriť hermeticky uzatvorené izolované kontrolované mestečko s kapacitou do 2000 ľudí," konkretizoval predseda vlády.

Slovensko je stále ohrozované migrantami
Naposledy auto s deviatimi nelegálnymi migrantami zachytili v Košiciach Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | redakcia, SITA


Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) sú v súčasnosti možnosti poľnej nemocnice limitované, pretože je kapacitne predurčená na prípad vojny a vojnového stavu s dôrazom na chirurgické operácie a ošetrenia. "Z hľadiska mierového stavu a infektológie je potrebné prispôsobiť nemocnicu na riešenie krízovej situácie. V tom prípade by sme chceli využiť výcvikové priestory Záhorie a Lešť, ale aj letiská v Kuchyni a Sliači. Takže deklarujeme pripravenosť pomôcť, keď bude najhoršie," zdôraznil Gajdoš.

Zástupca riaditeľa ÚVN Roman Jantoš podotkol, že nemocnica je pripravená na príjem pacientov s podozrením na koronavírus. "Momentálne máme kapacitu 25 lôžok na infektologickej klinike a pľúcnom oddelení, kde dokážeme pacientov izolovať. Priestory, v ktorých sa nachádzame, sú pripravené nie z dôvodu koronavírusu. Je to súčasť rozšírenia kapacít nášho urgentného príjmu. Ale ponúka sa aj možnosť izolácie pacientov. V časti, ktorá je súčasťou poľnej nemocnice, máme možnosť izolovať maximálne šiestich pacientov pri podozrení z nákazy," vysvetlil Jantoš.

Na Slovensku doteraz preverili 31 pacientov s podozrením na koronavírus, ani u jedného z podozrivých pacientov sa koronavírus nepotvrdil. "S tým, že odobraný materiál už nepotrebujeme zasielať na vyšetrenie do medzinárodného laboratória do Berlína. Slovensko už disponuje celým tým procesom a naše národné laboratórium dokáže vyšetrovať vzorky. Preto máme výsledok po odobraní biologického materiálu do niekoľkých hodín," uzavrel predseda vlády.

"Som si istá, že podpisy Pavla R. vznikli po roku 2013", tvrdí znalkyňa Straková
Písmoznalkyňa, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla R. si je istá, že vznikli po roku 2013. Uviedla to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Podľa obhajoby zmenky vznikli v roku... Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | TASR