Rusko začína výcvik indických astronautov pre ich prvú vesmírnu misiu s posádkou
10 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Štyria indickí astronauti, ktorí sa zúčastnia prvej vesmírnej misie s posádkou v ich krajine, začali výučbu v ruskom Stredisku prípravy kozmonautov J. A. Gagarina (CTC) po tom, čo doma prešli prísnym výberovým konaním. Informuje o tom portál RT.


Štvorica astronautov, ktorých vyslala Indická organizácia pre výskum vesmíru (ISRO), začala svoj tréning v pondelok, uviedlo vesmírne stredisko vo vyhlásení. Ich mená ešte neboli odhalené, ale všetci sú dobre trénovaní vojenskí piloti.

"Všetci kandidáti slúžili ako stíhací piloti v indickom letectve. Po serióznych testoch ich indická národná vesmírna agentúra vybrala na výcvik v Rusku," uviedol riaditeľ centra Pavel Vlasov.

Stredisko CTC, pomenované po Gagarinovi, prvom človeku, ktorý letel do vesmíru, poskytne komplexné jednoročné školenie zahŕňajúce „pravidelné fyzické cvičenia a štúdium systémov kozmických lodí Sojuz“.

Indickí astronauti sa tiež naučia, ako prežiť drastické klimatické podmienky, ak sa ich pristávacia kapsula vychýli z normálnej trajektórie, a počas cvičných letov na účelovom lietadle Iljušin IL-76MDK zažijú simulovanú nulovú gravitáciu.

NASA zverejnila snímky nevysvetliteľných oblakov v tvare "ružice" (FOTO)
Pozeranie sa na Zem z vesmíru môže odhaliť vzory, ktoré by ste si na povrchu nikdy nevšimli. Poslednými veľkolepými príkladmi sú tajomné oblačné formácie v tvare „ružice“, ktoré nasnímala vesmírna agentúra NASA. Informuje portál... Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár