Pellegrini navrhuje, aby vláda stiahla svoj podpis spod Istanbulského dohovoru
10 | 02 | 2020 I TASR

 Predseda vlády SR Peter Pellegrini navrhuje, aby vláda stiahla svoj podpis spod Istanbulského dohovoru. Povedal to na tlačovej konferencii po dnešnom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov k tejto téme.


Premiér preto požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby poverila vládu, ktorej poverený člen by následne podpis spod dohovoru stiahol. Pellegrini zdôraznil, že Istanbulský dohovor neprešiel na Slovensku ratifikáciou, a preto nie je pre Slovensko platný a nijakým spôsobom záväzný.

„Mojou povinnosťou je pomôcť navrhnúť také kroky, ktoré tento problém vyriešia. Preto navrhujem, aby Vláda SR na niektorom zo svojich rokovaní rozhodla o tom, že chce podpis spod dohovoru stiahnuť,“ objasnil premiér. Dodal, že odmieta ratifikovať Istanbulský dohovor a nechce, aby bolo Slovensko súčasťou takéhoto dokumentu.

Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko v utorok 4. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov k téme Istanbulského dohovoru. Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň je ohlásené zhromaždenie.

"Saková nepovedala nič zlé, len motivovala ľudí ísť voliť", tvrdí premiér
Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) nehovorila nič zlé vo svojom vyjadrení o ľuďoch, ktorí chcú voliť zo zahraničia. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že ministerka len motivovala ľudí ísť voliť. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | TASR