Japonsko nachádza na výletnej lodi Diamond Princess ďalších 60 ľudí infikovaných koronavírusom
10 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Testovanie na palube výletnej lode Diamond Princess v Japonsku prinieslo ďalších 60 potvrdených prípadov nového koronavírusu, uviedlo japonské ministerstvo zdravotníctva v pondelok.

Celkový počet prípadov na lodi zakotvenej v Jokohame na juhu Tokia sa tak zvýšil na 130. Úradníci uviedli, že výsledky dvakrát preverujú a nedokážu okamžite zverejniť presné čísla.

Japonské úrady doteraz testovali asi 280 ľudí na palube Diamond Princess, ktorá bola umiestnená do dvojtýždňovej karantény po tom, čo cestujúcemu, ktorý vystúpil v Hongkongu minulý mesiac, diagnostikovali koronavírus, píše scmp.com

Na palube lode je asi 3 700 ľudí, z ktorých posádku tvorí obvykle 1 100 osôb a počet cestujúcich 2 670. Jeden z infikovaných je vo vážnom stave. Vláda teraz plánuje otestovať desiatky ďalších starších ľudí, pričom vyšetruje, či na lodi neboli problémy s hygienou.

"Uvažujeme o testovaní, ak je to možné, všetkých starších ako 80 rokov, ktorí sú v zlom zdravotnom stave," uviedol v pondelok šéf kabinetu Yoshihide Suga. Ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že po skončení dvojtýždňovej karantény zvažuje testovanie všetkých 3 700 ľudí na palube lode. Ak budú ich výsledky v poriadku, budú môcť plavidlo opustiť.

Ministerstvo už uviedlo, že bude možné, aby sa ľudia vylodili od 19. februára. Budú však musieť počkať na výsledky testov. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že približne 600 ľudí na palube naliehavo potrebuje lieky. Mike Ryan, špičkový expert Svetovej zdravotníckej organizácie, uviedol, že nové prípady by karanténu mohli predĺžiť.

"Musíme nájsť spôsob, ako prerušiť tento začarovaný kruh a nájsť spôsob, ako usporiadať pacientov na palubu takým spôsobom, aby sme mohli ľudí včas dostať z lode," vyhlásil Ryan.

Cestujúci v pondelok tweetovali fotografie o dodávkach pomoci pre ľudí na lodi. Pomoc obsahovala hlavne mokré obrúsky a masky na filtráciu vzduchu.

Ministerstvo Infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu uviedlo, že 13 zo 14 zahraničných výletných lodí, ktoré sa plánovali vo februári zastaviť v Japonsku, zrušilo svoje zájazdy. Zostávajúca výletná loď, Ocean Dream, sa chystá zakotviť v Jokohame v sobotu a v Kobe v nedeľu.

Vírus, ktorý zabil viac ako 900 ľudí v pevninskej Číne, vyvolal obavy z olympijských hier v Tokiu 2020, ktoré sa začínajú 24. júla. Organizátori hier vytvorili pracovnú skupinu na koordináciu so zdravotníckymi orgánmi,v prípade vypuknutia epidémie.

Japonsko, okrem infekcií na palube lode, už oznámilo 26 prípadov koronavírusu, pričom evakuovalo stovky občanov z čínskeho mesta Wuhan, v ktorom sa patogén objavil.

Loď v Japonsku je uviaznutá s 3700 ľuďmi na palube kvôli 10 pacientom infikovaným koronavírusom (VIDEO+FOTO)
Japonsko potvrdilo približne 10 ďalších infikovaných ľudí koronavírusom medzi cestujúcimi na výletnej lodi s 3700 ľuďmi na palube. Celá loď ostáva v karanténe aj so zdravými cestujúcimi. Informuje spravodajský portál The... Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár