Izrael zhotovuje mapu k anexii západného brehu
09 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Premiér Benjamin Netanyahu v sobotu vyhlásil, že úrady začali s mapovaním pôdy na okupovanom Západnom brehu, ktoré budú pripojené v súlade s navrhovaným mierovým plánom prezidenta USA Donalda Trumpa k Izraelu.

„Už sme na vrchole procesu mapovania oblasti, ktorá sa podľa Trumpovho plánu stanú súčasťou štátu Izrael. Nebude to už trvať dlho“ povedal Netanjahu počas predvolebnej kampane v osade Maale Adumim.

Netanjahu uviedol, že táto oblasť bude zahŕňať všetky izraelské osídlenia ako aj údolie Jordánu - územie Izraela, ktoré sa nachádza pod vojenskou okupáciou izraelskej armády od konca vojny, v roku 1967. Palestína avšak chce mať toto územie zahrnuté vo svojom budúcom štáte.

"Jedinou mapou, ktorú možno akceptovať ako mapu Palestíny, je mapa palestínskeho štátu na hraniciach s Jeruzalemom ako jej hlavným mestom z roku 1967 ," uviedol hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, Nabil Abú Rdainah.

Izrael bude organizovať voľby 2. marca a Netanjahu, ktorý čelí obvineniam z korupcie, dúfa, že vyhrá piate funkčné obdobie. V súčasnosti vedie dočasnú vládu, pri ktorej ešte stále nerozhodli súdne orgány či má právomoc zaberať územie iného štátu, píše middleeastaffairs.net

Osadníci tvoria súčasť pravicovej základne voličov Netanjahua a mnohí členovia jeho koaličného kabinetu vnímajú Západný breh ako biblické srdce židovského národa.

Väčšina krajín považuje izraelské osídlenie zeme získanej vo vojne za porušenie medzinárodného práva avšak prezident Spojených Štátov, Donald Trump tieto námietky zo strany USA stiahol.

Palestínčania tvrdia, že osady niesu životaschopnými. Izrael však argumentuje bezpečnostnými potrebami, ako aj biblickými a historickými väzbami na krajinu, na ktorej sú postavené.

Izraelské nálety na sýrsku armádu a proiránske milície si vyžiadali 23 životov
Celkovo 23 sýrskych vojakov a príslušníkov proiránskych milícií podporujúcich sýrskeho prezidenta Bašára Asada prišlo o život vo štvrtok počas náletov izraelského letectva neďaleko Damasku a na juhu Sýrie. S odvolaním sa na správy mimovládnej... Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | TASR