Cháru si uctili spomienkovým videom, Fehérváry prvýkrát bodoval
09 | 02 | 2020 I SITA

Martin Fehérváry sa v piatom zápase v NHL dočkal prvého kanadského bodu. Mladý slovenský obranca asistoval pri druhom góle Washingtonu z hokejky Jevgenija Kuznecova v domácom súboji proti Philadelphii, nedávny líder NHL však zahanbujúco prehral 2:7. Fehérváry sa objavil v druhej obrannej formácii Capitals po boku Dmitrija Orlova, odohral 18:14 min a pripísal si aj tri bodyčeky.


Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin v tomto zápase nebodoval a stále mu chýbajú dva góly na dosiahnutie hranice 700 presných zásahov v NHL. Rovnako nebodoval Richard Pánik, ktorý v treťom útoku Capitals absolvoval 13:35 min s bilanciou 1 strela na bránku, 2 "hity", 4 trestné minúty, 1 mínusový bod. "Nemáme za sebou vydarenú noc. Je na nás, aby sme sa z tejto prehry rýchlo zotavili, lebo už zajtra nás čaká ďalší zápas proti súperovi z našej divízie," uviedol tréner Washingtonu Rodd Reirden na webe NHL. Na adresu 20-ročného Fehérváryho, ktorého povolali z Hershey v AHL len tesne pred sobotným zápasom, kouč Capitals pre Washington Post poznamenal: "Vyhodnocujeme situáciu. Chceme vedieť, kde sa práve nachádza so svojou hrou. Celkovo zisťujeme, v akom stave je naša obrana, preto skúšame ďalších hráčov. Potrebujeme túto rotáciu."

V sobotňajšom 12-zápasovom programe sa predstavili aj ďalší traja Slováci, ale do tabuľky produktivity sa nezapísali. Montreal zdolal Toronto 2:1 po predĺžení, ale útočník Tomáš Tatar nepredĺžil sériu šiestich zápasov, v ktorých bodoval. Slovenský krídelník odohral 19:21 min s tromi strelami na bránku a jedným "hitom". V tíme hostí obranca Martin Marinčin opäť zostal iba medzi náhradníkmi. Zápas rozhodol gólom v predĺžení ruský útočník Iľja Kovaľčuk. V podaní 36-ročného krídelníka to bol sedemnásty gól v predĺžení v zámorskej profikariére. Lepší sú z historického hľadiska iba Alexander Ovečkin (23 gólov) a Jaromír Jágr (19). "V tejto fáze sezóne sa môžeme spoľahnút len sami na seba. Všetci naši súperi sú tak blízko a všetko si musíme vybojovať sami. Bojujeme so zraneniami, chrípkou a neviem s čím ešte. To všetko z nás robí silnejší tím," uviedol Kovaľčuk.

Volko vyhral šesťdesiatku na prestížnom mítingu v Toruni, tesne mu ušiel rekord SR
Halový majster Európy 2019 Ján Volko vyhral šesťdesiatku na štvrtom podujatí prestížneho atletického seriálu World Athletics Indoor Tour (WAIT) v poľskom meste Toruň, keď časom 6,58 sekundy iba o stotinku zaostal za vlastným rekordom SR z rovnakého... Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA


Boston s kapitánom Zdenom Chárom zdolal Arizonu 4:2. Chára odohral 23:51 min s bilanciou 2 strely na bránku, 1 zablokovaná strela, 1 plusový bod. Slovenský "obor" na korčuliach si nechtiac pripísal asistenciu pri prvom góle hostí, keď počas presilovky Coyotes v snahe odpáliť puk z predbránkového priestoru ho naservíroval priamo na hokejku Phila Kessela a ten skóroval. Domáci však aj zásluhou gólu a dvoch asistencií Patricea Bergerona otočili na 4:2. Boston pridal šiesty víťazný zápas za sebou a na čele NHL už má náskok 3 bodov pred Washingtonom. "Sme odolná skupina hráčov, bojovali sme a dali si šancu na ďalšie víťazstvo," uviedol brankár Tuukka Rask na webe NHL, ktorý prispel 29 zákrokmi.

Chárove najkrajšie momenty zápasu však prišli ešte pred jeho začiatkom. Vedenie klubu pripravilo pre čoskoro 43-ročný obrancu spomienkové video, v ktorom viaceré hokejové hviezdy na čele s Alexandrom Ovečkinom blahoželali Chárovi k okrúhlym míľnikom kariéry v NHL, ktoré dosiahol v tejto sezóne - tisícpäťstému zápasu a tisícemu súboju s kapitánskym "céčkom" na hrudi v organizácii Bruins. Ku gratulantom na videu sa pridali aj generálny manžér Bostonu Dan Sweeney a prezident Cam Neely. "Tisíc zápasov za Boston a všetky s písmenom "C" sú úžasný odkaz toho, čo si dosiahol. Patríš medzi najlepších hráčov tejto ligy a za to patrí vďaka tebe aj tvojej rodine," prihovoril sa Chárovi Sweeney. "Gratulujem Ti Big Z k veľkým míľnikom, sú to obrovské čísla. Želám ti všetko dobré do ďalšieho pokračovania," uviedol Alexander Ovečkin.

V hre bol v sobotu aj Erik Černák a hoci nebodoval, jeho Tampa Bay zdolala New York Islanders 3:1. Slovenský obranca bol so šiestimi pokusmi na bránku najčastejšie strieľajúcim hráčom v zápase. Ruský brankár Lightning Andrej Vasilevskij si pripísal 17 zákrokov a zároveň osemnásty zápas v rade, v ktorom jeho tím bodoval s ním v bránke. Celkovo "Blesky" predĺžili sériu víťazstiev na šesť zápasov a súbojov s minimálne bodom na osem. "Hrali sme jednoducho a súperovi veľa nedovolili. Udržali sme ich pod dvadsiatimi strelami na našu bránku. Chceli sme získať dva body a to sa nám aj podarilo nehľadiac na to, akým spôsobom sme sa k tomu dopracovali," cituje trénera Tampy Bay Jona Coopera portál nhl.com.

Zaujímavý súboj s množstvom gólov sa hral v Las Vegas. Domáci viedli po dvoch tretinách nad hráčmi Caroliny 3:1. V 43. min Chandler Stephenson v oslabení z nájazdovej pozície zvýšil náskok Golden Knights na 4:2, ale Hurricanes troma gólmi otočili na 5:4. Ten priebežne vedúci strelil Martin Nečas v presilovke v čase 53:58 min. Zápletka pokračovala v 57. min, keď Cody Eakin využil chybu brankára hostí Jamesa Reimera a vyrovnal na 5:5. Z množstva šancí v predĺžení sa neujala ani jedna, preto prišli na rad nájazdy. V nich uspeli len ruský supertalent Andrej Svečnikov a veterán v drese Hurricanes Justin Williams, a tak si Carolina pripísala dôležité dva body v boji o play-off.

Americké tenistky sa stali poslednými hráčkami turnaju
Poslednými účastníkmi tenisového finálového turnaja Pohára federácie v maďarskom Budapešti sa stali reprezentantky Spojených štátov amerických. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | SITA