VIDEO: Testuje sa 3D tlačiareň, ktorá by mohla zakryť popáleniny vďaka umelo vytvorenej koži
09 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Zariadenie, ktoré je schopné „tlačiť“ listy umelej pokožky, sa v posledných testoch výrazne zlepšilo, čím sa posunulo o krok bližšie k použitiu ho v praxi na popáleniny. Informuje portál RT.


Ručná 3D kožená tlačiareň bola vyvinutá inžiniermi na univerzite v Toronte v roku 2018. Inovatívna technológia prešla hlavným míľnikom začiatkom tohto mesiaca potom, čo tím oznámil sľubné výsledky po najnovšej skúške zariadenia na ošípaných.

Jeden výskumný pracovník z tímu opísal nástroj ako „dávkovač lepiacej pásky“, ktorá používa pásku z umelého tkaniva.

Video uverejnené univerzitou v Toronte ukazuje tlačiareň v akcii.



Pacienti trpiaci ťažkými popáleninami často podstupujú operácie, ktoré spočívajú v odstránení poškodeného tkaniva a zároveň ho nahradia zdravou kožou odobratou z inej časti tela. Táto liečba však nie je vždy uskutočniteľnou možnosťou, pretože obete ťažkých popálenín niekedy nemajú k dispozícii zdravú pokožku.

3D kožená tlačiareň je schopná nanášať prúžky biomateriálu s obsahom liečivých proteínov priamo na popáleniny, čo odstraňuje potrebu tejto operácie.

Lietadlo pri tvrdom pristáti zasiahlo dráhu chvostom (FOTO)
V dôsledku nefunkčnosti podvozku lietadla Boeing 737 pri pristáti na Sibíri narazil chvostom do zeme. Všetkých 88 cestujúcich a 6 členov posádok bolo evakuovaných pomocou núdzových východov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Marek Molnár