Zatiaľ našťastie iba podozrenia smrtiaceho vírusu aj na Slovensku
08 | 02 | 2020 I Dušan Guman

Z obce Belá pri Varíne previezli vo štvrtok predpoludním na kliniku infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Martine pacienta s podozrením na koronavírus. Informácie o tejto udalosti priniesol portál Aktuality.sk.



Príznaky po prestupe v Pekingu

Hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová informovala, že pacient nespĺňal klinické a anamnestické epidemiologické parametre na hospitalizáciu. Liečiť sa ho preto poslali domov. „Pacient sa koncom januára vrátil z Malajzie. Nakoľko počas spiatočnej cesty prestupoval v Pekingu a niekoľko dní po návrate začal mať príznaky akútneho respiračného ochorenia, boli mu odobrané biologické vzorky, ktoré budú vyšetrené v Národnom referenčnom centre v Bratislave,“ vysvetlila postup Kapustová.
Zatiaľ našťastie planý poplach

Do Univerzitnej nemocnice Martin priviezli dvoch Slovákov s podozrením na koronavírus aj vo štvrtok 30. januára. Výsledky rozboru odobratých vzoriek boli negatívne. Muži strávili pracovne tri týždne v Číne, asi 1300 kilometrov od epicentra epidémie koronavírusu. Na Slovensku sa tak doposiaľ nepotvrdil žiaden prípad obávanej choroby. Pacienti, ktorých počas predchádzajúcich dní vyšetrovali vo vojenskej nemocnici v Ružomberku a Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, mali takisto negatívne výsledky.
K dispozícii je nepretržitá linka

Výskyt nového druhu koronavírusu, spôsobujúceho zápal pľúc, ohlásili z čínskeho mesta Wu-chan prvýkrát na Silvestra roku 2019. Odvtedy sa objavil vo vyše 20-tich krajinách sveta vrátane Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov, či Kanady. Nasledovalo vyhlásenie stavu globálnej zdravotnej núdze Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V stredu sa počet obetí v Číne vyšplhal na číslo 560. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínske úrady.

Úrad verejného zdravotníctva SR zriadil Call centrum s nepretržitou prevádzkou. Tu sa na koronavírus môže informovať verejnosť. Ľudia môžu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu [email protected], ako aj na telefónnom čísle 0917 222 682.

MIMORIADNE: Čína hlási objavnie liečby proti koronavírusu
05 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič