NASA zverejnila snímky nevysvetliteľných oblakov v tvare "ružice" (FOTO)
08 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Pozeranie sa na Zem z vesmíru môže odhaliť vzory, ktoré by ste si na povrchu nikdy nevšimli. Poslednými veľkolepými príkladmi sú tajomné oblačné formácie v tvare „ružice“, ktoré nasnímala vesmírna agentúra NASA. Informuje portál CNET.


Mraky, ktoré je možné vidieť na čerstvo vydaných fotografiách zachytených pri západnom pobreží Austrálie satelitom Aqua vesmírnej agentúry NASA, vyzerajú ako zasnežené ružice.

Ružice sú zriedkavé oblaky, ktoré nie je možné vidieť zo zeme, pretože sa tiahnu cez neuveriteľne dlhé vzdialenosti, pričom niekedy dosahujú až 300 kilometrov.

NASA


Mraky môžu mať rôzne podoby, ale majú jednotnú všeobecnú štruktúru. Prvýkrát ich zaznamenala agentúra NASA v roku 1962, ale aj napriek tomu, že o nich vedia už celé desaťročia, vedci ešte musia odhaliť, prečo sa vlastne tieto záhadné oblaky tvoria.

Najnovší výskum naznačil spojenie s aerosólmi, malými časticami, ktoré môžu byť priamo emitované do atmosféry alebo tvorené v atmosfére kondenzáciou. Michael Garay, výskumný pracovník v oblasti oblakov v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory NASA, však uviedol, že je ťažké pochopiť, ako môžu byť za to zodpovedné aerosóly, keďže oblaky sú ďaleko od povrchu.

Takže zaujímavé oblaky zostávajú aj naďalej záhadou.

Vedci odhalili v blízkej galaxii mimoriadne zriedkavé „dvojité jadro“ (FOTO)
Astronómovia pozorujú blízku galaxiu NGC 4490 (Cocoon Galaxy) už desaťročia, ale len nedávno odhalili, že sa v nej skrýva mimoriadne zriedkavé „dvojité jadro“. Informuje portál Science Alert. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár