Nezhody kvôli celibátu. Pápež František poslal na nútenú dovolenku človeka blízkeho Benediktovi
08 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Vo Vatikáne došlo k stretu názorov ohľadom nutnosti celibátu pre kňazov. Pápež František, známy voľnejším zmýšľaním na margo zákazu sobášenia sa kňazov, poslal na nútenú dovolenku prefekta pápežského domu, arcibiskupa Georga Gänsweina. Správu zverejnil portál glob.zoznam.sk.

Informované zdroje vidia v opatrení “trest” za príliš konzervatívne zmýšľanie Gänsweina, ktorý je považovaný za blízkeho človeka emeritného pápeža Benedikta XVI. Existujú totiž písomné pripomienky Benedikta o celibáte. Podľa nich sú katolícki duchovní povinní byť sexuálne zdržanliví a nesmú sa zosobášiť.

Možnou príčinou dovolenky Gänsweina môže vraj byť aj nešťastná prezentácia knihy kardinála Roberta Saraha o kňazstve a celibáte. Podľa nej si kňazský úrad vyžaduje “úplné odovzdanie muža” a nasledovanie Ježiša, čo by nebolo možné bez celibátu.

Publikácia bola považovaná za urážku pápeža Františka, ktorý sa má pohrávať s myšlienkou uvoľniť celibát v obmedzenej miere. Pozorovatelia očakávajú, že František by mohol v nasledujúcich týždňoch povoliť zasvätenie tzv. viri probati, teda “osvedčených” ženatých mužov.

Poslanie na dovolenku sa prakticky rovná zbaveniu Gänsweina moci. Nemecký arcibiskup by mal mať teraz možnosť venovať viac času emeritnému pápežovi Benediktovi.

Samotný Gänswein ani hovorca Vatikánu zatiaľ nezverejnili oficiálne vyhlásenia.

Študenti by volili liberálov, kotlebovcov a OĽaNO
Podľa študentských simulovaných volieb by sa do parlamentu nedostala ani jedna vládna strana Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA