Francúzske a malijské jednotky zabili 30 islamistov v oblasti Sahelu
08 | 02 | 2020 I TASR

Francúzske a malijské jednotky v uplynulých dňoch pri svojej spoločnej operácii v oblasti Sahelu  zabili ďalších 30 extrémistov z ozbrojených džihádistických skupín, informovala v sobotu agentúra AFP.


AFP s odvolaním sa na francúzske vojenské velenie uviedla, že pri náletoch v pohraničnej oblasti, kde sa stretávajú hranice Mali, Nigeru a Burkiny Faso, bolo v piatok zabitých 20 islamistických ozbrojencov. Pri tejto operácii bol použitý aj jeden z prvých zbraňami vybavených dronov vo výzbroji francúzskej armády.

Začiatkom týždňa zasa dve francúzske komandá zlikvidovali desať ďalších džihádistov. Stalo sa tak tiež v pohraničnej oblasti, ktorú ovláda viacero extrémistických hnutí a skupín vrátane Islamského štátu na Veľkej Sahare (EIGS).

Tieto vojenské operácie sa uskutočnili po tom, ako Francúzsko 2. februára oznámilo, že do svojej operácie v oblasti Sahelu nasadí ďalších 600 vojakov, čím sa ich počet zvýšil na 5100. Väčšina nových vojakov bude sústredená v oblasti okolo spomínaného trojmedzia, ktorá je v súčasnosti považovaná za epicentrum boja proti džihádistickým skupinám.

Operácia Barkhane sa v regióne začala v roku 2014. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a vedúci predstavitelia štátov Sahelu - Mauritánie, Mali, Burkiny Faso, Nigeru a Čadu - v januári spustili nový plán boja proti džihádistom v tejto oblasti.

Americkí senátori hrozia Twitteru sankciami, pokiaľ necenzuruje iránske vedenie
08 | 02 | 2020 | Timotej Dudka