Donald Trump po odkaze od Borisa Johnsona doslova "zúril ako besný"! Ostré slová prezidenta šokujú ľudí
08 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Nezhody ohľadom zapojenia čínskej telekomunikačnej firmy Huawei do modernizácie mobilných sietí sú naďalej zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Londýnom a Washingtonom. Americký viceprezident Mike Pence dnes v televíznom interview jasne nepovedal, či by mohol ústretový prístup Británie zmariť vzájomné rokovanie o obchodnej dohode. Britská tlač zároveň s odvolaním na svoje zdroje píše o tom, ako čerstvé rozhodnutie britskej vlády rozzúrilo amerického prezidenta Donalda Trumpa.


Kabinet premiéra Borisa Johnsona minulý týždeň po zdĺhavých diskusiách oznámil, že Huawei sa budovanie britskej mobilnej siete piatej generácie (5G) bude môcť zúčastniť. "Vysoko rizikoví dodávatelia" zároveň budú mať obmedzený prístup na trh a nebudú sa môcť podieľať na výstavbe bezpečnostných významných sietí či infraštruktúry na miestach ako sú vojenské základne či jadrovej elektrárne.

Spojené štáty však kvôli obavám z ohrozenia národnej bezpečnosti čínsku firmu z modernizácie mobilnej siete úplne vylúčili a to isté požadujú aj po svojich spojencoch. Verejné reakcie Washingtonu na britske rozhodnutia boli pomerne diplomatické, v zákulisí ale boli diskusie podľa informácií médií vypäté.

Premiér Johnson krátko po oficiálnom oznámení o Huawei hovoril po telefóne s Trumpom a podľa nemenovaného zdroja denníka Financial Times (FT) oboznámeného s týmto rozhovorom bol americký prezident "od zlosti bez seba". Ďalší americký činiteľ označil telefonát za "veľmi náročný", zatiaľ čo britských činiteľov podľa FT zaskočila "sila prezidentových slov" smerom k Johnsonovi.

Zdroj listu Evening Standard zasa uviedol, že Trump po rozhovore s britským premiérom rozzúrene udrel slúchadlom telefónu. Johnsonová kancelária tieto tvrdenia rovnako ako Biely dom verejne nekomentovala, osoby z premiérovho okolia ale podľa Evening Standard správu FT označili za "nafúknutú".

Ako pripomínajú FT, spory okolo Huawei sú v súčasnej dobe len jednou z celej rady nepríjemností vo "špeciálnom vzťahu" medzi Londýnom a Washingtonom. To všetko v čase, keď obe strany čakajú náročné rokovania o dohode o voľnom obchode, ktorú Johnson prezentuje ako jednu zo skvelých príležitostí spojených s britským odchodom z Európskej únie.

"Uvidíme," znela dnes odpoveď viceprezidenta USA, keď bol vo vysielaní televízie CNBC na položenú otázku, či by mohli rozdielne pohľady na Huawei byť kameňom úrazu obchodných rokovaní. "Budeme s našimi britskými bratrancami spolupracovať na 5G. Myslíme si, že sa s nimi môžeme dohodnúť a ukázať im možnosti," povedal zase Trumpov hlavný ekonomický poradca Larry Kudlow.

Princ Harry a Meghan šokujú celú kráľovskú rodinu! ROZVOD?
Princ Harry a vojvodkyňa Meghan síce pred niekoľkými týždňami odišli z Veľkej Británie, kráľovskú rodinu ale zamestnávajú naďalej. V Buckinghamskom paláci sa rieši vec, s ktorou sa zatiaľ stretli iba v prípade rozvodu. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Žaneta Hurbanová