V Rusku šijú ochranné rúška aj väzni
07 | 02 | 2020 I TASR
Mnohé krajiny sveta v súvislosti s panikou súvisiacou s nárastom počtu ľudí nakazených novým koronavírusom zápasia s nedostatkom ochranných rúšok. V Rusku ich šitím poverili väzňov vo vybraných nápravnovýchovných zariadeniach.

Ako v piatok informovala agentúra Interfax, rúška z netkanej textílie šité väzňami v ničom nezaostávajú za tými, ktoré by mali byť dostupné v lekárňach. V najbližších dňoch ich má byť ušitých viac ako 10.000, pričom používať sa budú v prvom rade vo väzenských zariadeniach.

Interfax dodal, že v mnohých ruských regiónoch sú rúška v lekárňach, obchodoch i vo veľkoobchodoch vypredané. Tam, kde ešte je možné kúpiť ich, sa predávajú miestami až za 10- či 15-násobok obvyklej ceny, čo vyvolalo kritiku vedenia krajiny, ktoré napr. lekárňam pohrozilo odoberaním licencií.

Podľa Interfaxu sa v tejto situácii na ruskom internete Runet objavilo aj mnoho ponúk na predaj prostriedkov, ktoré údajne chránia pred koronavírusom. Predáva sa napríklad posvätený cesnak či rôzne amulety. Objavili sa aj inzeráty sťahovacích firiem, v ktorých sa zdôrazňuje, že vodiči a závozníci sú očkovaní proti novému koronavírusu. Očkovacia látka proti koronavírusu 2019-nCoV pritom ešte ani nie je vyvinutá.

Facebook čelí súdnemu sporu v Kanade kvôli nedostatočnej ochrane súkromia používateľov
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka