USA potvrdzujú zabitie vodcu al-Káidy
07 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Americký prezident Donald Trump potvrdzuje, že USA zabili vodcu al-Káidi, Qassema al-Rimiho v rámci operácie boja proti terorizmu v Jemene. Úradníci v Jemene toto zabitie nepotvrdili. Informuje DW.


Americký prezident Donald Trump vo štvrtok potvrdil, že americké sily zabili vodcu džihádistickej skupiny al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) Qassem al-Rimi.

USA „viedli v Jemene protiteroristickú operáciu, ktorá úspešne odstránila Qassima al-Rimiho, zakladateľa a vodcu al-Káidy na Arabskom polostrove,“ uviedol Trump vo vyhlásení Bieleho domu. "Pod vedením Rimiho sa AQAP dopustil neúmerného násilia voči civilistom v Jemene a snažil sa viesť a inšpirovať početné útoky proti Spojeným štátom a našim silám," uviedol Trump vo vyhlásení. „Jeho smrť degraduje AQAP a globálne hnutie al-Káida a približuje nás to k odstráneniu hrozieb, ktoré tieto skupiny predstavujú pre našu národnú bezpečnosť,“ uviedol. Nepovedal kedy bol Rimi zabitý.

AQAP sa v nedeľu prihlásil k decembrovej streľbe na americkej námornej základni, v ktorej saudský dôstojník zabil troch námorníkov. Spojené štáty považujú AQAP za jednu z najsmrtelnejších vetiev siete al-Káidy založenej Usámom bin Ládinom.

„Rimi sa pripojil k al-Káide v 90. rokoch a pracoval v Afganistane pre Usámu bin Ládina,“ uvádza sa vo vyhlásení. Rimu označili aj za zástupcu vodcu al-Káidy Aymana al-Zawahiriho, čím sa stal druhou najdôležitejšou osobnosťou teroristickej organizácie.

http://www.hlavnydennik.sk/2020/01/23/co-to-chceli-ucit-deti-v-dejepise-za-%e2%80%8b%e2%80%8bteroristickymi-utokmi-z-11-septembra-vraj-bola-cia/