Tieto voľby charakterizuje najmä zúfalstvo voličov (Arpád Németh)
07 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Väčšina politikov už dávno rezignovala na program a iba bičuje emócie


My sme proti nim! My bojujeme za Vás! A všetci sú proti všetkým... Zhruba takéto pocity musí mať človek letmo sledujúci správy týkajúce sa volieb a chodiaci po uliciach plných tých najčudesnejších tvárí, ktoré sú ešte aj očíslované.

Nesporným faktom je, že v tomto guláši už aj politici (čítaj ľudia, ktorí sa zasa raz za štyri roky nečakane uchádzajú o vašu dôveru) vsádzajú najmä na emócie. „Poďme do nich!“, volá už aj predseda Spolu M. Beblavý. Že ide o okresaný, pôvodne 250 stranový program, zredukovaný na 20 opatrení, sa dá dozvedieť akurát tak na Facebooku.

Liberálni fašisti útočia a chceli by asi likvidovať nepohodlných!
Autorka je aktívna politička Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Slavěna Vorobelová

„Zúfalstvo“ menom Matovič

Igor Matovič chce pre zmenu ešte tesne pred voľbami zorganizovať internetové hlasovanie, na základe ktorého sa konkrétna otázka stane podmienkou hnutia na vstup do koalície, pokiaľ ju podporí nadpolovičná väčšina hlasujúcich. Inak povedané, do žiadnej koalície v podstate zrejme ísť ani nechce a len si robí zadné vrátka pre ďalšie svoje politické úskoky.

Skutočnou zvrhlosťou je ale zneužitie témy onkologických pacientov, čo kritizovali aj odborníci. V zásade je dobré, že sa nezvrhol až tak veľmi, aby zaradil medzi tie svoje anketové otázky napríklad aj vešanie ním označených protivníkov na kandelábre...

Matovič ani po desiatich rokoch v politike nepozná reálne problémy ľudí
Ešte nemáme ani po voľbách a už je nová vláda nestabilná. Strany, ktoré sa pasujú do politickej zmeny, sa navzájom kritizujú a kladú si podmienky, čo začína mávať aj ich preferenciami. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Peter Bachan

Nevýrazné kampane

Smer je čo sa týka programu aj vizuálov po 20 rokoch taký vyhoretý, že na predvolebné plagáty dal Pellegriniho s bradou, ktorá mu zakryla tú poslednú populárnu vec, ktorú v tejto strane mali. Jeho jamky v lícach...

Strana Za ľudí stavila na vyretušované kožené tváre, z ktorých jedna má pohľad V.I. Lenina a tá druhá na nás kričí o ďalších zlodejstvách z obrazoviek. Ostatné kampane ani príliš nestoja za komentár. Koniec koncov ide o strany (KDH, SNS, SaS), ktorá sa stále v prieskumoch potácajú okolo piatich percent a je otázne, či sa do parlamentu vôbec dostanú. Iba Béla aj s jeho „harakterom“ sa už dávno potichu vyparil a zrejme prestal už aj v miesto na hradnom kopci dúfať. No a Boris Kollár si ide dosť potichu pomáhať všetkým. Komu presne si vyberá dosť ľubovoľne a tak sa môže stať, že po voľbách nebude až tak drahá nevesta, ale skôr nevrlá svokra.

Ďalší prieskum posiela OĽaNO na druhé miesto
S blížiacimi sa voľbami sa s prieskumami roztrhlo vrece a nie je v nich núdza o prekvapenia. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | redakcia

Hrozí frustrácia a nárast extrémizmu

Keďže z takejto predvolebnej kampane musí byť zmätený no najmä znechutený aj skúsenejší volič, je namieste otázka, ako sa zachovajú prvovoliči. Ako logický záver sa ukazuje nárast politického radikalizmu a extrémizmu. Presne na to totiž poukazuje štúdia Inštitútu pre verejné otázky (IVO) z roku 2017 pod názvom Mladí ľudia a riziká extrémizmu. Odvoláva sa na výsledky exit pollu agentúry Focus z parlamentných volieb 2016.

Tieto výsledky naznačili, že mladá časť elektorátu inklinuje najmä k dvom politickým táborom – k liberálnym demokratom a radikálom. „Frustrácia z neschopnosti ,štandardnej' časti politického spektra riešiť kľúčové spoločenské problémy logicky vedie k dvom typom správania – k občianskej apatii alebo k príklonu k politickému radikalizmu a extrémizmu,“ píše sa v štúdii IVO.

Takže nás pravdepodobne čakajú časy, pri ktorých budeme asi musieť konštatovať, že: "Každý sme si strojcom svojho šťastia!" Rovnako však aj svojho zúfalstva.

Takto ten fašizmus neporazíme (Eduard Chmelár)
Slovensko obchádza strašidlo. Strašidlo fašizmu. Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár