Rusko dalo na zoznam extrémistov vyše 200 jehovistov
07 | 02 | 2020 I TASR

Ruské úrady zaradili na zoznam extrémistov a teroristov viac ako 200 stúpencov náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia. S odvolaním sa na vyhlásenie tejto organizácie o tom v piatok informovala agentúra AP.


Podľa rozhlasovej stanice Hlas Ameriky tento ďalší krok fakticky bráni príslušníkom Jehovových svedkov v prístupe k finančnému systému krajiny. Zaradenie na zoznam extrémistov totiž zahŕňa aj zmrazenie bankových účtov a prísne obmedzenia finančných transakcií. Ruské úrady vedú voči tejto náboženskej spoločnosti dlhodobú nátlakovú kampaň.

Ruská organizácia OVD-Info, ktorá poskytuje právnu pomoc a rady osobám zadržaným z politických dôvodov, napísala, že väčšina ľudí na "jehovistickom" zozname sú veriaci vo veku od 40 do 50 rokov, vyšetrovaní alebo odsúdení na rôzne tresty za založenie alebo účasť na činnosti extrémistickej organizácie. Na zozname je aj 85-ročná občianka mesta Vladivostok, ktorej kauzu nedávno súd vrátil na došetrenie prokuratúre.

Rusko v roku 2017 oficiálne zlikvidovalo Správnu radu Jehovových svedkov v Rusku, vyhlásilo ju extrémistickú organizáciu a zakázalo jej činnosť na celom území krajiny. Na základe vágne formulovaného zákona o extrémizme sú prenasledovaní aj aktivisti ruskej opozície.

Facebook čelí súdnemu sporu v Kanade kvôli nedostatočnej ochrane súkromia používateľov
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Od vydania spomínaného zákazu boli stovky jehovistov v Rusku terčom útokov, zatknutí a stíhania. Usvedčených z extrémizmu bolo 24 členov tejto náboženskej spoločnosti, pričom deviati z nich boli odsúdení na tresty odňatia slobody. Vyšetrovaných je v súčasnosti viac ako 300 osôb.

Hovorca medzinárodného ústredia Jehovových svedkov v Spojených štátoch, Jarrod Lopez, v piatok uviedol, že ruské orgány "démonizujú" stúpencov hnutia a pripravujú ich o zabezpečenie ich základných potrieb. Prenasledovanie Jehovových svedkov v Rusku pokračuje napriek prísľubu ruského prezidenta Vladimira Putina, že sa bude zaoberať "týmto úplným nezmyslom."

"Jehovovi svedkovia sú tiež kresťania, takže nechápem, prečo ich prenasledujú," povedal Putin ešte v roku 2018 na stretnutí s členmi prezidentskej rady pre ľudské práva.

Americké stíhačky F-35 majú daľší problém. Nedokážu strielať rovno!
Pentagón a spoločnosť Lockheed Martin Corp., ktorá vyrába stíhačky F-35, čelia ďaľšiemu problému. Portál Bloomberg informuje, že systém má viac ako 800 softvérových nedostatkov, vrátane mierenia kanónu. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka