"Nová kardiologická gamakamera v ÚVN v Ružomberku zlepší diagnostiku", tvrdí Gajdoš
07 | 02 | 2020 I TASR

Novú kardiologickú gamakameru na rýchlejšie a presnejšie diagnostikovanie ochorení spustil v piatok do prevádzky v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP v Ružomberku minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).


"Pacienti, či už ide o profesionálnych vojakov alebo civilných občanov, si zaslúžia kvalitnú a efektívnu zdravotnú starostlivosť, ku ktorej určite prispeje aj nové zariadenie našej vojenskej nemocnice," uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že nová technológia umožní diagnostikovať prípadné ochorenia srdca oveľa skôr, presnejšie a výrazne sa skráti aj čas trvania vyšetrenia.

Riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok Peter Vaněk avizoval využitie nového zariadenia aj v rámci plánovaného preventívneho programu pre príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.

"Našou snahou bude poskytnúť komplexnú preventívnu diagnostiku onkologických, metabolických a kardiovaskulárnych ochorení formou krátkodobých hospitalizácií. Čiastočne by sme chceli nadviazať na program preventívnej kardiovaskulárnej starostlivosti vo VN Ružomberok v 80. rokoch minulého storočia," povedal.

Érsek bol skontrolovať materiál, ktorý sa má nakladať do čínskeho lietadla
Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) bol v piatok dopoludnia na Letisku M. R. Štefánika skontrolovať materiál, ktorý sa má naložiť do čínskeho lietadla. Informoval o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR


Prednosta Kliniky nukleárnej medicíny ÚVN Anton Lacko vysvetlil, že nová kardiologická kamera má viacero detektorov, ktoré sú stabilné a umožňujú snímanie z viacerých uhlov.

"Namiesto snímania 20 minút sa bude snímať už iba päť minút, čím sa znižuje radiačné ožiarenie pacientov až o 50 percent. Výsledok vyšetrenia je zároveň senzitívnejší a kamera umožňuje tiež snímanie v 3D. Prístroj slúži na vyšetrenie prekrvenia srdcového svalu, jeho funkcie a životaschopnosti," uviedol Lacko.

"Vieme, že viac ako polovica občanov Slovenskej republiky zomiera na kardiovaskulárne ochorenia. Práve nová kamera umožní včas rozoznať zmeny, ktoré vedú k takýmto úmrtiam a ochoreniam. Prevencia sa tak dostáva na oveľa vyššiu úroveň," doplnil primár Kliniky nukleárnej medicíny ÚVN Ján Straka.

ÚVN SNP Ružomberok realizovala nákup novej SPECT CZT gamakamery formou verejného obstarávania. Zmluva je riadne zverejnená v centrálnom registri zmlúv.

"Nikto nemá právo ignorovať uznesenie Národnej rady", tvrdí Danko
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) zdôraznil, že nik nemôže ignorovať uznesenie parlamentu. V súvislosti s Istanbulským dohovorom očakáva, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude hľadať spôsob, ako sa dá uznesenie naplniť.... Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR