Macron varuje, že európske národy nemôžu zostať divákmi vzhľadom na potenciálne závody v jadrovom zbrojení
07 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval pred blížiacim sa závodom v zbrojení a vyzval na nové kontroly s cieľom obmedziť šírenie konvenčných a jadrových zbraní. Francúzsky líder v piatok v Paríži tvrdil, že Európska únia čelí novým bezpečnostným výzvam po odchode Británie z bloku. Informuje RT.


Európania si musia spoločne uvedomiť, že bez právneho rámca by mohli rýchlo čeliť novému preteku v zbrojení s konvenčnými zbraňami, dokonca aj jadrovými zbraňami, na vlastnej pôde, “uviedol Macron. Zdôraznil, že Európania „nemôžu zostať divákmi“, keď čelia takýmto hrozbám, a vyzval vodcov, aby vytvorili „medzinárodnú agendu kontroly zbraní“. Berúc na vedomie, že Francúzsko už znížilo svoj počet jadrových hlavíc na menej ako 300, uviedol, že jeho krajina má „legitimitu požadovať konkrétne kroky“ od iných jadrových mocností, aby zabezpečila zastavenie šírenia zbraní.

Francúzsko však vyčlenilo aj 37 miliárd eur, ktoré sa majú minúť na údržbu a modernizáciu svojho jadrového arzenálu v rokoch 2019 až 2025.

Hrozba nového závodu v zbrojení sa zvýšila po rozhodnutí Washingtonu z minulého roka jednostranne odstúpiť od dohody INF s Ruskom z roku 1987, ktorá zakazovala použitie balistických a výbušných striel dlhého doletu schopných niesť jadrové hlavice. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že vyradenie dohody o kontrole kľúčových zbraní bude mať za následok „neobmedzené preteky v zbrojení“. USA tiež hrozili, že sa stiahnu z novej dohody START o znížení počtu jadrových zbraní. Trumpova administratíva však nedávno naznačila, že je otvorená rokovaniam o kontrole zbrojenia s Moskvou.

Rusko má „politickú vôľu“ dohodnúť sa na znížení počtu zbraní. Loptička je ale na americkej strane
Rusko sa neusiluje o preteky v zbrojení, ide mu len o vlastnú ochranu, povedal Vladimir Putin krátko po pozastavení zmluvy INF v reakcii na jej vypovedanie Spojenými štátmi. Moskva je otvorená novej dohode o znížení počtu zbraní, ale USA sa k nej... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič