Jeff Bezos za týždeň predal akcie Amazonu v hodnote 3,5 miliárd dolárov

Najbohatší muž na svete už sa v minulosti vyjadril, že potrebuje predať akcie aby mohol financovať plány prieskumu vesmíru. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos predal v priebehu minulého týždňa akcie spoločnosti v hodnote takmer 3,5 miliárd dolárov. Informuje Financial Times.


Počnúc 31. januárom, podľa podaní SEC, sa zbavil 1 716 368 akcií - približne 3 percentá z jeho celkového podielu. Už predtým Bezos, ktorý podľa Bloombergovho indexu miliárdárov zostáva najbohatším mužom na svete, uviedol, že plánuje predať svoje akcie Amazonu s cieľom financovať svoju spoločnosť na prieskum vesmíru Blue Origin.

„Jediný spôsob, ako môžem rozvinúť toľko finančných prostriedkov, je podľa mňa prevádzať svoje zisky z Amazonu na výskum vesmírneho cestovania,“ povedal pán Bezos v roku 2018 ked' hovoril s generálnym riaditeľom Axela Springera Mathiasom Döpfnerom na udalosti v Berlíne. Pán Bezos teraz vlastní približne 11 percent spoločnosti Amazon, ktorú založil v roku 1994 a ktorá nedávno prekročila trhovú kapitalizáciu 1 trilión dolárov.

Obchody sa uskutočňovali v súlade s plánom podľa pravidla 10b5-1, čo je prostriedok, ktorý umožňuje zasvätencom predať niekoľko akcií v rámci vopred stanoveného časového rámca a cenového rozpätia, aby sa zabránilo obvineniam z použitia neverejných informácií o spoločnosti na osobný zisk. Posledný výpredaj akcií pána Bezosa nastal v júli a auguste minulého roka, keď v inom vopred dohodnutom obchode predal niečo vyše 1,5 milióna akcií - v tom čase v hodnote 2,8 miliárd dolárov.

Amazon to odmietol komentovať. Hovorcu pána Bezosa nebolo možné zastihnúť. V roku 2018 sa pán Bezos a jeho vtedajšia manželka Mackenzie Bezosová zaviazali bojovať proti bezdomovstvu a to príspevkom vo výške 2 miliárd dolárov.

Tesla prvýkrát dosiahla trhovú hodnotu 100 miliárd dolárov
Hodnota výrobcu elektrických automobilov Tesla na akciovom trhu prvýkrát dosiahla 100 miliárd dolárov, čím spomalila dramatickú jazdu, ktorá zaznamenala nárast cien akcií o 125 percent za posledné tri mesiace. Informuje Financial Times. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon