Civilné lietadlo so 172 cestujúcimi muselo kvôli izraelským náletom pristáť na najbližšom letisku
07 | 02 | 2020 I Timotej Dudka
Nečakané izraelské nálety na predmestiach Damašku vystavili civilné lietadlo vážnemu nebezpečenstvu a prinútilo ho odkloniť sa z plánovanej leteckej dráhy a pristáť na ruskú leteckú základňu Khmeimim, keď bola aktivovaná sýrska protivzdušná obrana, aby odrazila potenciálny útok. Informuje portál RT.



 

Airbus A320, ktorý letí z Teheránu do sýrskeho hlavného mesta, bol nútený vykonať núdzové pristátie po izraelskom raketovom útoku, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Dodali, že použitie civilných lietadiel ako „štítu“ je pre pilotov izraelských leteckých síl „bežnou záležitosťou“ .

Lietadlo sa chystalo pristáť na medzinárodnom letisku v Damašku, ale nedokázalo to, pretože sýrske systémy protivzdušnej obrany spozorovali nepriateľské ciele. Lietadlo by sa mohlo ocitnúť priamo v centre vzdušného útoku, keby nebolo pohotovosti letovej prevádzky v Damašku, ktorého „včasné konanie“ odvrátilo možnú katastrofu.

Ministerstvo informovalo, že civilné lietadlo Airbus A320 pristávalo „na najbližšom alternatívnom letisku.“ Uviedlo tiež, že k prekvapivému útoku došlo okolo 2. hodiny miestneho času, pričom štyri izraelské stíhačky typu F-16 vystrelili najmenej osem rakiet z vonkajšej strany sýrskeho vzdušného priestoru.

Päťročné dievča bolo znásilnené na pôde amerického veľvyslanectva v Dillí
Podľa polície bol muž zatknutý za údajné znásilnenie päťročného dievčaťa na pôde amerického veľvyslanectva v Dillí. Informuje portál CNN. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


„Tel Aviv (mesto v Izraeli) si dokonale uvedomuje civilné letové trasy a letecké aktivity v okolí Damašku vo dne i v noci. Takéto bezohľadné misie dokazujú, že izraelskí stratégovia sa o možné civilné obete nemôžu starať", uviedol hovorca ministerstva obrany Igor Konashenkov.

Nie je to prvýkrát, čo izraelské bojové lietadlá ohrozili civilné lietadlá. Moskva kritizovala Tel Aviv za to, že počas náletu v roku 2018 vystavil nebezpečenstvu dve osobné lietadlá pristávajúce na letiskách v Bejrúte a Damašku. Izrael počas celej občianskej vojny preletel stovkami podobných bombových útokov na Sýriu a tvrdil, že zasahuje „legitímne iránske ciele“.

V Bratislave pristálo lietadlo z Číny pre pomoc v súvislosti s koronavírusom
Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave pristálo v piatok ráno nákladné lietadlo Boeing 747-400 z čínskeho Šanghaja. Vyzdvihnúť má pomoc v súvislosti s koronavírusom. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Lietadlo by sa na... Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA