„Budeme nezávislí!“ Hovorí katalánsky predseda vlády
07 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Katalánsky predseda vlády Quim Torra v piatok povedal agentúre Reuters, ktorá o danej veci informuje, že sa chce v rámci rozhovorov so španielskou vládou dohodnúť na termíne pre referendum o nezávislosti, pričom argumentuje, že cesta regiónu k secesii je „nezvratná“.


Katalánsko je v španielskej politike dominantnou témou, pretože v októbri 2017 vyhlásilo nezávislosť. Stalo sa tak krátko po referende, ktoré súdy považovali za nezákonný, čo viedlo k najväčšej politickej kríze v krajine za posledné desaťročia.

Torra sa vo štvrtok stretol so španielskym premiérom Pedrom Sanchezom, ktorý odmieta akýkoľvek krok k nezávislosti, ale súhlasil s tým, že bude viesť rozhovory s lídrami Katalánska s cieľom diskutovať o budúcnosti bohatého severovýchodného regiónu.

"Budeme nezávislí," povedal Torra v rozhovore vo vládnom paláci v Barcelone. Predseda vlády neuviedol presný termín, ale povedal: „Som presvedčený, že nezávislosť Katalánska je úplne nezvratná.“

Madrid vylúčil akékoľvek referendum o nezávislosti alebo amnestiu pre vodcov katalánskych separatistov, ktorí boli po vyhlásení nezávislosti odsúdení na väzenie, alebo opustenie krajiny.

Torra však povedal, že chce rokovať o dátume referenda o nezávislosti a dosiahnuť plánované výsledky na stretnutí koncom tohto mesiaca so španielskou vládou, ktorej bude predsedať Sanchez.

VIDEO: Lietadlo na dráhe v Thajsku vrazilo do ťahača a zabilo jeho vodiča
Lietadlo narazilo v piatok do ťahača, ktorý ho presúval na letisku v thajskom hlavnom meste Bangkok a zahynul pri tom vodič ťahača. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR


Torra sa domnieva, že by sa mal Sanchez zúčastniť všetkých rokovacích stretnutí. Uviedol, že daná katalánská problématika je dlhodobá, ale stále je braná ako najaktuálnejšia hlavná téma.

"Poďme hovoriť o tom, ako vyriešime korene konfliktu. To znamená nechať katalánsky ľud rozhodovať demokraticky a pokojne o svojej budúcej budúcnosti," uviedol.

Podmienky pre rozhovory medzi Madridom a katalánskou vládou boli stanovené ľavicovými separatistami zo strany Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ktorá sa minulý mesiac podieľala na uľahčovaní Sanchezovho potvrdenia predsedu vlády.

Rastúca divízia medzi dvoma hlavnými separatistickými stranami, ktoré vládnu tomuto regiónu, stredopravé Junts za Catalunya a ERC, prinútili Torru, aby minulý mesiac oznámil okamžité regionálne voľby, ktoré môžu byť najskôr v máji 2020. Dodal, že oznámi dátum hlasovania deň po schválení katalánskeho rozpočtu regionálnym parlamentom.

Torra má vlastnú budúcnosť po viac ako roku vo funkcii neistú. V decembri bol odsúdený na 18-mesačný zákaz verejnej funkcie za odmietnutie odstrániť symboly podporujúce uväznených katalánskych aktivistov z vládnych budov a momentálne čaká na odvolanie.

V októbri minulého roku sa v Katalánsku organizovali násilné protesty po tom, ako boli deviatim separatistickým lídrom udelené dlhé tresty odňatia slobody.

VIDEO: Žena v Rusku prechádza výbuchmi a ohňom, aby otestovala protivýbušný oblek
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka