Americké stíhačky F-35 majú daľší problém. Nedokážu strielať rovno!
07 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Pentagón a spoločnosť Lockheed Martin Corp., ktorá vyrába stíhačky F-35, čelia ďaľšiemu problému. Portál Bloomberg informuje, že systém má viac ako 800 softvérových nedostatkov, vrátane mierenia kanónu.





Kanón s priemerom 25 mm, ktorý je súčasťou základnej verzie amerických stíhačiek F-35 s hodnotou skoro 390 miliárd eur, je pri paľbe na pozemné ciele "neprijateľne nepresný". Kryt, v ktorom je kanón namontovaný, navyše praská. Tieto fatálne nedostatky pridalo Ministerstvo obrany Spojených Štátov k daľším 873 poruchám zistených pri minuloročnom testovaní stroja.


Ročné hodnotenie riaditeľa operačného testu a hodnotenia rezortu obrany Roberta Behlera neodhaľuje žiadne významné nové nedostatky v letových schopnostiach lietadla. Znamená to však dlhý zoznam problémov, o ktorých jeho úrad uviedol, že by sa mali vyriešiť, vrátane trinástich, opísaných ako problém „kategórie 1“, ktorý má vplyv na bezpečnosť alebo bojové schopnosti, pred nadchádzajúcou štvrtou fázou modernizácie F-35 v hodnote skoro 20 miliónov eur.

Ruský protiraketový systém S-500, dokáže bez problémov zostreliť F-35
Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov prehlásil, že ruský systém leteckej a raketovej obrany je pripravený vstúpiť do sériovej výroby. ,,Nový systém S-500 uvedieme do prevádzky čoskoro." Uviedol Borisov v utorok (2.2) ruskému spravodajstvu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Testovacia správa uvádza aj problém s kybernetickou bezpečnosťou, či problémy so spoľahlivosťou a údržbou lietadiel. Správa nezahŕňa nedostatky, ktoré sa objavujú v súčasnom kole bojových testov, ktoré zahŕňajú 64 cvikov na simulátore s vysokou presnosťou, navrhnutým na replikáciu najnáročnejších ruských, čínskych, severokórejských a iránskych vzdušných obranných zariadení.

Podľa informácii serveru Defence News z leta 2019 sa zistilo, že pri uhle stúpania viac než 20 stupňov hrozila neovládateľnosť stíhačky. Daľší let nadzvukovou rýchlosťou potom poškodzoval konštrukciu stroja.

Facebook čelí súdnemu sporu v Kanade kvôli nedostatočnej ochrane súkromia používateľov
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka