Novorodenec v Číne sa stáva najmladším človekom s diagnostikovaným koronavírusom
06 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Čínskemu novorodencovi bol diagnostikovaný koronavírus len 30 hodín po narodení, pričom sa jedná o najmladšieho človeka na svete, ktorého vírus zasiahol. Informuje portál BBC.


Dieťa sa narodilo 2. februára v čínskom meste Wu-chan, ktoré je epicentrum vírusu. Výsledky lekárskych testov preukázali, že matka dieťaťa pred pôrodom nebola vírusom infikovaná, preto nie je jasné, ako sa choroba na novorodenca preniesla - v lone alebo po narodení.

Do dnešného dňa, vírus, šíriaci sa z Číny, zabil 565 ľudí a infikoval 28 018 osôb. Podľa doterajších údajov, deti predstavovali iba malé percento z uvedeného počtu nakazených. Všetky detské prípady, okrem jedného boli v Číne. Informoval o tom štátny mediálny portál Xinhua neskoro v stredu. Dodal, že dieťa, ktoré pri narodení vážilo 3,25 kg je teraz v stabilnom stave a je pod dohľadom lekárov.

Lekárski odborníci tvrdia, že by to mohol byť prípad, keď sa infekcia dostala do maternice. „Pripomína nám to, aby sme brali na ohľad, že matka dieťaťa bola možným prenosom koronavírusu,“ povedal pre agentúru Reuters hlavný lekár novorodeneckého oddelenia wuhanskej detskej nemocnice Zeng Lingkong.

Čína zníži clá z amerického dovozu na polovicu
Peking oznámil, že zníži colné sadzby na viac ako 1700 amerických výrobkov - v hodnote až 75 miliárd dolárov - na podporu „zdravého a stabilného rozvoja“ obchodných vzťahov medzi týmito dvoma krajinami. Informuje spravodajský portál The New York... Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Je však tiež možné, že dieťa bolo nakazené vírusom až po narodení, keď sa dostalo do kontaktu s nakazenou osobou. „Je celkom možné, že sa dieťa infikovalo vdýchnutím vírusu, ktorý pochádzal od matky, ktorá kašle,“ povedal Business Insider Stephen Morse, epidemiológ na Mailman School of Public Health na Columbia University.

V správe Journal of the American Medical Association sa uvádza, že priemerný vek pacientov pri súčasnom prepuknutí choroby je medzi 49 a 56. Dodáva, že prípady u detí boli zriedkavé, hoci príčina tejto nízkej prevencii nie je známa. Je však známe, že šesťmesačné dieťa v Singapure malo pozitívne testy na nový koronavírus, ako aj osemročné dieťa z Wu-chanu, ktoré sa v súčasnosti nachádza v Austrálii.

Koronavírus spôsobuje závažné akútne infekcie dýchacích ciest a príznaky sa zvyčajne začínajú horúčkou, po ktorej nasleduje suchý kašeľ. Väčšina infikovaných ľudí sa pravdepodobne úplne uzdraví - presne tak, ako by to bolo pri chrípke.

Huawei žaluje spoločnosť Verizon, za neoprávnené použitia patentov
Čínska spoločnosť Huawei Technologies začala súdne konanie proti spoločnosti Verizon Communications Inc, nakoľko americký gigant údajne použil 12 patentov, patriacim Huaweiu bez povolenia. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Timotej Dudka