Čína zníži clá z amerického dovozu na polovicu
06 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Peking oznámil, že zníži colné sadzby na viac ako 1700 amerických výrobkov - v hodnote až 75 miliárd dolárov - na podporu „zdravého a stabilného rozvoja“ obchodných vzťahov medzi týmito dvoma krajinami. Informuje spravodajský portál The New York Times.


Podľa čínskeho ministerstva financií toto opatrenie nadobudne účinnosť 14. februára o 5:01 ráno GMT času. Clá na 916 amerických výrobkov sa znížia z 10 percent na päť percent a poplatky spojené s približne 800 výrobkami sa znížia na 2,5 percenta z predchádzajúcej sadzby 5 percent.

Zníženie taríf ovplyvní dovezené produkty z USA, ktoré boli v septembri minulého roka zasiahnuté clami v hodnote 75 miliárd dolárov, oznámenie bude uvedené v samostatnom vyhlásení na webovej stránke ministerstva. Čínske ministerstvo financií tiež tvrdí, že zníženie sa uskutoční v ten istý deň, keď nadobudne účinnosť podobné rozhodnutie USA znížiť colné sadzby na čínsky tovar z 15 na 7,5%.

Zatiaľ čo iné opatrenia proti Washingtonu budú aj naďalej zavedené, Peking dúfa, že sa postupne všetky zvýšené clá zrušia.

Zníženie ciel prichádza približne tri týždne po tom, čo dve najväčšie ekonomiky sveta podpísali čiastočnú obchodnú dohodu, ktorá vytvorila prímerie v obchodnej vojne, ktorá trvala viac ako rok.

Huawei žaluje spoločnosť Verizon, za neoprávnené použitia patentov
Čínska spoločnosť Huawei Technologies začala súdne konanie proti spoločnosti Verizon Communications Inc, nakoľko americký gigant údajne použil 12 patentov, patriacim Huaweiu bez povolenia. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Timotej Dudka