Centrálne banky „váhajú“ nad digitálnymi menami
05 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Christian Noyer, bývalý guvernér Banque de France, vyjadril pochybnosti o tom, že hlavné centrálne banky zavedú pre spotrebiteľov digitálne meny v priebehu nasledujúcich 10 rokov, predpoved'e však hovoria že digitálne platby medzi komerčnými bankami „sa uskutočnia pomerne skoro“. Informuje FT.


Správa banky pre medzinárodné zúčtovanie minulý mesiac uviedla, že na projektoch digitálnej meny pracovalo viac ako 50 centrálnych bánk. Väčšina tejto práce je zameraná na token alebo účet, ku ktorému by mala prístup široká verejnosť, na rozdiel od toho, ktorý používajú obchodné banky a zúčtovacie organizácie na vyrovnanie transakcií. V súčasnosti je prístup jednotlivcov k peniazom centrálnej banky obmedzený na bankovky a mince. Švédsko a Uruguaj sa dostali až ku pilotným projektom týkajúcich sa digitálnych mien zameraných na spotrebiteľa a vyskúšali e-kronu a e-peso.

Pán Noyer pre Financial Times povedal, že pokles využívania fyzickej hotovosti spolu s nárastom súkromných iniciatív, ako je napríklad Libra na Facebooku, prinútil centrálne banky na celom svete, aby sa hlbšie zamerali na digitálne meny. Dodal však, že svetové centrálne banky „jednoznačne váhajú“ s otázkou, či spustiť vlastné projekty, kvôli obavám o súkromie a vplyvu na schopnosť centrálnej banky vykonávať menovú politiku.

„Či už budú projekty realizovať v najbližších 10 rokoch, úkáže len čas,“ uviedol a poukázal na rozsah úlohy v oblasti podpory súčasných systémov. "Nemyslím si, že sme blízko ku spusteniu podobnych projektov, ale skutočnosť, že to chcú študovať, znamená, že v tomto roku bude pokračovať veľa práce." Pán Noyer bol guvernérom francúzskej centrálnej banky 12 rokov do roku 2015 a viceprezidentom ECB, keď bola založená v roku 1998. Teraz sedí v predstavenstve technologickej skupiny London Setchain, ktorá vyvíja elektronické knihy na spracovanie platieb, ktoré sú na zozname centrálnej banky. Tvorcovia politiky boli vystavení tlaku, aby inovovali projekty, ako je Libra, ktoré by podľa niektorých obáv mohli ohroziť úlohu centrálnych bánk vo  finančnom systéme.

No Noyer povedal, že prepojenia, ktoré komerčné banky poskytujú medzi spotrebiteľmi a centrálnou bankou, by boli rozhodujúce. Centrálne banky „pravdepodobne počkajú, kým zistia, čo robia komerčné banky,“ uviedol. Politici sa nezaujímajú o pojem „súkromné peniaze“, ako je Libra. Digitálna mena pre spotrebiteľov by zvyčajne vyžadovala, aby ľudia mali účet vo svojej centrálnej banke a nie v komerčnej banke. Znamenalo by to, že centrálne banky by boli zodpovedné za kritické kontroly činnosti zákazníkov a kontrolu nezákonnej činnosti, ako je pranie špinavých peňazí. Takýto krok by oslabil tradičné úlohy komerčných bánk ako dôveryhodných sprostredkovateľov v obehu peňazí.

Noyer však uviedol, že digitálna mena pre veľkoobchodné platby medzi komerčnými a centrálnymi bankami, spôsob, akým sa väčšina platieb spracúva v modernom bankovníctve, je možným kompromisom. „ Musí existovať mena podporovaná centrálnou bankou. Je to dôležitá súčasť dôveryhodnosti peňazí, ku ktorej má prístup široká verejnosť, “dodal.

Francúzsky podnikateľ ukradol Bitcoin v hodnote 1,1 milióna EUR od bývalej firmy aby sa pomstil za to, že bol prepustený
Kým kradnutie Bitcoinu je nový zločin, príbeh jednej z najväčších krádeží kryptomeny v histórii Francúzska je rovnako starý ako svet sám - priatelia sa rozhádajú a jeden sa pomstil druhému za to, že sa cítil poškodený. Píše portál... Čítať ďalej
01 | 01 | 2020 | Dominik Simon