Wuhanský medik: „Existuje omnoho viac prípadov infekcie ako uvádzajú oficiálne čísla“
04 | 02 | 2020 I Dominik SImon

Vo Wu-hane sú pacienti presúvaní do novej nemocnice s 1 000 lôžkami, ktoré ako úradníci dúfajú, pomôžu izolovať šírenie vírusu. Jeden lekár však tvrdí, že je preťažený a nedokáže vyriešiť všetky prípady. Informuje DW


Jiesi Luo *: Myslím si, že existuje oveľa viac infekcií a úmrtí na koronavírus, ako bolo oficiálne hlásených. Keď predbežné testy určia, že pacient má pľúcnu chorobu, nie je možné vždy vykonať test nukleových kyselín (NAT), ktorý zisťuje vírusy, pretože čakacia listina je príliš dlhá. Pacient teda nie je diagnostikovaný.

Okrem toho, ak niekto zomrie na pľúcnu chorobu a nevykonal sa test NAT, úmrtnosť nie je štatisticky zaregistrovaná ako spôsobená koronavírusom.

Aké je súčasné riziko infekcie vo Wu-hane?


Pacienti, u ktorých sa prejavujú príznaky, musia často na liečbu čakať hodiny. Sú to predpísané lieky a posielajú sa domov, aby sa izolovali. Čakárne sú plné kašľajúcich ľudí. Zdraví ľudia, ktorí v týchto podmienkach musia čakať, riskujú infekciu.

Cesta do inej nemocnice trvá dlho. Ak niekto nevlastní auto, závisí na taxíkoch, ku každému bytovému bloku sú však oficiálne priradené iba dva taxíky. Iba málo dobrovoľníkov privádza ľudí do nemocnice. Núdzové číslo 120 je úplne ochromené a už nefunguje. Ľudia boli nútení chodiť do nemocnice pešo.

Existuje dostatok ochranných odevov, napríklad masky?


Ochranné masky a dezinfekčné prostriedky sú vypredané. Nemocnice majú tiež veľmi obmedzenú ponuku. Medzitým do Wu-hanu prišlo veľa darov. Aj tak však nie je možné dodržiavať štandard, podľa ktorého si lekári vymieňajú masky a ochranný odev každé štyri až šesť hodín.

Vo Wu-hhane bola otvorená prvá z dvoch nových nemocníc, je to dobrá správa?


2 000 prísteliek v novo postavených nemocniciach nestačí, pretože nie je dostatok zdravotníckeho personálu. Lekári a zdravotné sestry sú úplne ochromení a systém organizujúci zmeny sa rúci. Na prekonanie pľúcnej choroby je potrebná dlhodobá liečba. Úrady v súčasnosti mobilizujú kapaciti na menších klinikách.

VIDEO: 1 000-posteľová nemocnica v Číne pre pacientov s koronavírusom bola postavená za pár dní
V čínskom meste Wu-chan sa v pondelok otvorí špeciálna nemocnica určená na liečbu osôb infikovaných koronavírusom. Je úžasné, že veľké zdravotnícke zariadenie bolo vybudované za menej ako dva týždne. Informuje o tom portál BBC. Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Marek Molnár